Denník N

Príbeh nepotrestania Doprastavu a Strabagu by sme pred mládežou mali zatajiť

Doprastav Foto – TASR
Doprastav Foto – TASR

V príbehu tatranského kartelu z roku 2004 sa spravodlivosti a férovosti nedorežete, aj keby ste sa veľmi snažili.

Porozprávajme si stručne príbeh šiestich slovenských stavebných firiem, ktoré štát prichytil pri pokuse o veľký podvod, dal im trest, tie sa naň z veľkej časti vykašľali a teraz zrejme bude nakoniec pokutu platiť štát. Možno ho čítať miesto komentára, lebo je taký jednoznačný, že komentár nepotrebuje, stačí suché rozprávanie.

Je to také smutné, že ak by si to kotlebovci dali do propagačného materiálu ako dôkaz nefunkčnosti štátu, alebo keby sa v tom príbehu vyžívalo nejaké konšpiračné médium, zdalo by sa to primerané neuveriteľnosti toho príbehu. Ibaže, bohužiaľ, je to reálny príbeh zo Slovenska.

Takže príbeh bez komentára: Šesť stavebných firiem dostalo trest za to, že v roku 2004 sa pokúsili podviesť štát tým, že do diaľničného tendra dali dohodnuté ceny, aby súťaž nefungovala a ony dokopy mohli mať väčší zisk.

Trest boli pokuty (dokopy 45 miliónov eur) a zákaz účasti v tendroch na 5 rokov. Na vtedajšie pomery to bol nevídane veľký trest.

Lenže potom sa zmenil zákon tak, že trest zákazu účasti v tendroch sa stiahol z piatich na tri roky.

Potom sa rozhodlo, že ten trest by mal platiť nie od momentu, keď štát na podvod prišiel, ale od momentu, kedy sa asi stal. Výsledok bol, že väčšina trestu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie