Denník N

Koncert The Cure ukázal, že Colours of Ostrava a Pohoda sú dva rôzne festivaly

Foto - Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

Nikdy by som neveril, že uvidím THE CURE! spieval rapper Lyrik v pesničke pomenovanej podľa tejto britskej legendy. Jeho vlastná kapela Zlokot mala príliš krátku životnosť, The Cure sú tu stále, aj po vyše štyridsiatich rokoch od svojho vzniku. Že sú vo forme, dokázali nedávnym live prenosom z koncertu v Sydney, videá z ich vystúpenia v Glastonbury len potvrdili, že hlavné miesto v programe najväčšieho open-air festivalu nedostali len za dávne zásluhy. Naživo je naživo, a keď prišla správa o tom, že budú na festivale Colours of Ostrava, zamierili sme tam spolu s viac ako 40-tisíc divákmi z Česka, zo Slovenska, z Poľska aj ďalších krajín.

Nie je to len retro

V úvode pôsobil, že ho to otravuje. Prevracal očami a hudba sa zlievala do jednej veľkej plochy s preznievajúcimi gitarami, dunivou basou, klávesami a bicími v takmer rovnakom tempe. Lenže keď prišli prvé známe skladby, nálada publika aj speváka Roberta Smitha poskočila o niekoľko stupňov.

Slová „However far away / I will always love you / However long I stay / I will always love you“ takto napísané pôsobia ako najväčšie popové klišé. Nie je veľa hudobníkov, ktorí im vedia dať vlastný výraz. Pesničkou Lovesong z albumu Disintegration (1989) The Cure prvýkrát počas svojho bloku na festivale Colours of Ostrava ukázali, v čom bola a v čom zostáva ich najväčšia sila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie