Denník N

Šéf najväčšej detskej nemocnice: Na urgente môžu čakať deti aj vyše štyroch hodín, ak nie sú v akútnom stave

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ladislav Kužela vedie najväčšiu detskú nemocnicu Národný ústav detských chorôb v Bratislave od roku 2013. Nemocnica teraz pripravila komunikačnú kampaň.

Prečo sa deti boja lekárov?

Mám pocit, že sa neboja deti, ale skôr na ne prenášajú svoj strach rodičia. Ale mám to podložené len skúsenosťami, nevidel som o tom výskumy. Každý dospelý má v nejakej miere syndróm bieleho plášťa – keď zbadá doktora v bielom a ešte k tomu v nemocničnom prostredí, evokuje to uňho pocit strachu.

Z čoho?

Z neznáma. Prispievajú k tomu aj články o chybách nemocníc alebo seriály. Človek potom príde do nemocnice s nejakou predstavou, ktorá sa často nemusí stretnúť s realitou. Nemyslím si, že deti majú tieto skúsenosti, preto si myslím, že majú skôr prenesený strach z rodiča. Snažíme sa preto oslovovať obe skupiny – aj dieťa, aj rodiča.

Čo musíte najčastejšie rodičom vysvetľovať, keď prídu? Pýtajú sa vás na medializované prípady z iných nemocníc ako napríklad zámena krvi alebo kolena, ktoré mali operovať?

U nás sa to často nestáva, ale u dospelých to vysvetľovať musia. Nás sa pýtajú najmä na praktické otázky – kto môže byť pri dieťati, ako dlho a ako často. Zodpovedať tieto otázky trvá najdlhšie, a aj preto sme pripravili videá, kde to vysvetľujeme, aby sme odbremenili kolegov. Rodičia si tak budú môcť doma v pokoji s menším stresom pozrieť videá, kde budú mať všetky informácie.

A lekári budú mať viac priestoru, aby hovorili s rodičmi o zdravotnom stave dieťaťa. O tom, na aké vyšetrenia pôjde, aká je prognóza. Okrem praktických otázok majú potom rodičia aj také kuriózne, ako napríklad, aké máme programy v televízii. Ale nie je ich veľa.

Je pre lekára a sestry zložitejšie hovoriť s detským pacientom a jeho rodičom, než keď hovoria s dospelým pacientom?

Je to úplne iný typ komunikácie. Som gastroenterológ pre dospelých, a keď som sem prišiel, musel som sa naučiť pri komunikácii veľa vecí. Dieťa často

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie