Denník N

Veda k vode: Vône liečia dušu aj telo a popri tom zabíjajú baktérie a nádorové bunky

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Ten istý mechanizmus, ktorý je zodpovedný za to, že cítime sladkú vôňu kvetín, by mohol stáť aj pri vývoji nových liečiv nielen proti stresu a depresiám, ale aj proti rakovine.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Určite ste si všimli, akú významnú úlohu v našom živote zohráva čuch. Možnože nie až takú dominantnú ako u psov, ktoré majú oveľa citlivejšie čuchové receptory, ale predsa len, čuch môže rozhodnúť, s kým budeme tráviť voľné chvíle, čo budeme v živote robiť a akému zdraviu sa budeme tešiť.

Medzi nami sú ľudia, pre ktorých niet nič krajšieho než vôňa čerstvého pečiva – perspektívni pekári. Naopak, iných striasa odporom, keď si čo i len predstavia zápach droždia. Pre takých by bolo chybou uchádzať sa o zamestnanie v pekárňach, a keďže ich vzrušuje vôňa benzínu, skúsia to radšej na čerpacej stanici.

Choroby zo zápachu

Platí to aj pri výbere partnera. Vedci už potvrdili to, čo aj tak všetci dávno vieme – niekto nám vonia, niekto nie.

Čím viac nás vôňa konkrétnej osoby opačného pohlavia priťahuje, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si ju vyberieme za svojho životného partnera. Zdá sa, že príčinou tejto príťažlivosti je rozdielnosť molekúl hlavného histokompatibilného komplexu. Ten je zodpovedný za odolnosť voči infekciám.

Čím odlišnejšie molekuly tohto komplexu majú partneri, o to lepšie budú ich deti vyzbrojené proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie