Denník N

6,84 eura na deň. Bol som hladný, lebo som mesiac skúšal, ako žije dôchodca

Ilustračné foto - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto – Vladimír Šimíček

Predstavte si, že žijete sám a po zaplatení nájomného, telefónu, elektriny, vody a plynu vám ostane na mesiac na stravu, cestovanie a všetky radovánky 212 eur. Ak ide len o prežitie, dá sa z toho vyjsť.

Mám pred sebou celý mesiac máj a vo vačku 212 eur, ktoré mi zostali z pomyselného dôchodku po odrátaní pravidelných mesačných výdavkov bežnej bratislavskej dôchodkyne. Do kože dôchodcu skočím bez prípravy ako bývalý kaviarenský povaľač.

Tak, ako sa amatérsky bežec odpáli hneď na začiatku na prvých pretekoch, aj ja so svojím prvým dôchodkom nenarábam najrozumnejšie.

Po skončení týchto 31 dní som vyčerpaný a obdivujem dôchodcov. Obdivujem, ako zvládajú vyžiť za malé peniaze, a menej sa už čudujem, prečo sa tak radi chytajú sociálnych sľubov a istôt politikov. Dôchodok je smiešny peniaz, s ktorým sa pri troche snahy a cviku dá prežívať, no nie žiť.

mesiac

1. týždeň

Autor textu a jeho zvyky

Matej Dugovič:

  • 25 rokov,
  • stále býva s rodičmi v centre Bratislavy,
  • aspoň raz denne chodieval na kávu,
  • potrpel si na dobré jedlo a aj na kvantitu,
  • nezmyselne sa vozil autom. 

V prvý deň sa veľmi neobmedzujem, neviem sa hneď naladiť na šetrenie a odoprieť si bežné pôžitky ako dobré jedlo či kávičky.

Raňajky, obed aj večeru vyriešim domácou pizzou za 2,80 eura. Bežne miniem viac aj na obed, a tak si doprajem ešte kávu s citronádou za 2,40 eura. Nie je to príjemné, ale tringelty už nedávam, rýchlo platím a odchádzam.

Asi nikdy som sa viac netešil na rodinnú oslavu u starých rodičov, v sobotu vynechám raňajky a hneď sa ponúknem dvomi rezňami a koláčmi. Kávy sa stále nechcem vzdať, s citronádou je to tradičných 2,40.

V nedeľu ma čaká prvý väčší nákup v hypermarkete. „Neprišla mi poštou klubová karta,” sťažuje sa dôchodkyňa pri pokladni. Doteraz ma zmienka o podobných benefitoch za vernosť skôr otravovala, no nejaká zľava za predošlé nákupy by sa mi zrazu hodila.

Všetko je drahé. Mäso ešte drahšie, zatiaľ ho nekupujem. Neviem si predstaviť, ako vydržím s dôchodkom celý mesiac, keď pri pohľade na týždenný nákup bežného dôchodcu vidím tak jeden a pol večere. Mäso v ich košíkoch často chýba a ja nerozumiem: v starobe už nechutí, alebo je to niečo ako stredovek, keď si ho dopriali len majetnejší?

Pomaly prehodnocujem svoj pohľad na deti, v budúcnosti by som si asi nejaké mal zaobstarať. Investícia do starostlivých synov, dcér a ich vnúčat sa mi vidí ako väčšia istota dôstojnejšieho dožitia, než keby som sa mal iba opierať o ktorýkoľvek z dôchodkových pilierov.

Za banány, chlieb, šošovicu, smotanu, pagáče, tvarohy a jogurty zaplatím deväť eur. Najviac ma potešia lacné korporátne jogurty, stoja iba 20 centov. Až doma zistím, prečo. Jogurt v poloprázdnom tégliku vyzerá, ako keby z neho niekto odjedol.

Čaká ma zhruba dvadsať pracovných dní a môj najväčší problém je, ako sa zasýtim v práci. Smutne počúvam, ako sa kolegovia dohadujú na obede v neďalekej reštaurácii, ktorá je zrazu mimo mojich možností.

Zatiaľ sa držím plánu dostať do seba mäso a čo najviac kalórií, a tak idem do McDonaldu. Za dva cheeseburgery dám dve eurá, hlad ma neopúšťa. Odchádzam, aby som neminul aj rozpočet na ďalší deň.

Núdzové zásoby – banán a sójový rez – ma na chvíľu upokoja. Večer sa teším na pracovnú kávu, ku ktorej by som pri troche šťastia mohol dostať keksík. Zo stretnutia nič nebude, rýchla večera je jeden cheeseburger.

Raňajky sú každý deň ten najmenší problém, nikdy nepohrdnem ani krajcom zo starého gumeného chleba. Čo nie je plesnivé, to je dobré. Celozrnnosť a bio pôvod ma netrápi, v obchode idem iba po cene.

V utorok večer idem na vyhlásenie najlepších novinárskych prác, som úplne vyhladovaný. O jedle a alkohole zadarmo sa dozviem až na mieste. Nič viac som si nemohol želať. Doma ešte načnem tvaroh, nevládzem ho dojesť a zaspávam. Ráno je už skysnutý a zbytočne strácam nákup za asi 50 centov.

Čo si môžem v skromných časoch priať viac ako lacný pokrm, ktorý mi vydrží skoro štyri dni? Hrniec šošovicovej omáčky striedam s cestovinami a cheeseburgerom, a tak mi neprekáža, že sú to niekedy moje raňajky, obed aj večera.

Tradičný obed s príborom a za stolom nestíham, prekvapivo dobre ho nahradila čokoládová snickerska za akciovú cenu a mastné šišky. Kolegovia ma prikrmujú ďalšími sladkosťami, neriešim, či z ľútosti alebo zo srandy a beriem, čo núkajú.

2. týždeň

Nový pracovný týždeň začínam dojedaním zvyškov z víkendu. Rozbehnem sa ku kolegovi, má bábovku. Bežne by som ju asi slušne odmietol. Zo zvyku si ešte pozerám obedové menu v mojej obľúbenej reštaurácii. Na krkovičku musím rýchlo zabudnúť.

Ubehlo jedenásť dní a mne zostáva len niečo vyše polovice z rozpočtu. V kinách nasadili film Avengers, o pár dní dajú aj Mad Max, reklame sa v meste a na webe nedá uniknúť. Nutkanie obetovať 14 eur na dva lístky skúšam potlačiť. Pri mojich výdavkoch môžem zabudnúť, že by som si niekedy našetril na akúkoľvek dovolenku.

V strede týždňa ma čaká výjazdové rokovanie vlády v Špačinciach, tam by mohli mať aj lacné pohostinstvo. Je to lepšie, ako som čakal, novinárom nachystajú bagety a kávu zadarmo. Neriešim, či ujedám zo špajzy premiéra alebo radnice, a pohostím sa.

Čo jeden deň ušetrím, nasledujúci nerozvážne strácam. Kolegovia ma zlákajú do novej reštaurácie v okolí. Pôžičky od nich odmietam, verím, že takto dôchodca nefunguje. Menu stojí až 4,50, nezvládol som to a ľutujem, že som sa podvolil. Zo situácie aspoň niečo vyťažím a dojedám trojuholník pizze z kolegovho taniera.

Až príliš neskoro zistím, že najdrahšie sú pre mňa obedy mimo domova, no aj tak neodolám haluškám za necelé štyri eurá. Závistlivo pozerám na kolegyňu, ktorá si dáva kofolu.

3. týždeň

„Zhrešíme?“ pýta sa ma kolega po ceste z obeda, či si kúpime sójový rez. On kaloricky, ja finančne. „Zober mi ten lacnejší,“ vravím mu. Mám šťastie, lepší a šťavnatejší bol práve v akcii. Lacná cukrovinka ešte z čias socializmu si nízku cenu drží dodnes a stáva sa mojou obľúbenou a takmer jedinou sladkosťou. Je utorok 19. mája a ja si kupujem svoje prvé a posledné žuvačky v mesiaci.

Najčastejšie chodím cez obednú prestávku do lacnej vývarovne, ktorej sa niektorí kolegovia oblúkom vyhýbajú. Výber je skôr voľba menšieho zla a čo najväčšieho úžitku. Zapáči sa mi kuracina, je na riedkej vínovej omáčke – jedinom alkohole, ktorý ochutnám od vyhlásenia Novinárskej ceny. Na terase si prisadnú dve ženy, ktoré zvolili rovnaké menu ako ja. Omáčka sa zdá jednej z nich skazená. Súhlasím s jej pocitmi, no nechať niečo na tanieri neprichádza do úvahy.

Boj o prežitie chcem napriek finančným problémom oživiť, na sobotný večer zorganizujem menšiu stretávku spolužiakov z vysokej školy. Určujem si kvótu dve pivá za štyri hodiny posedenia. Stretávame sa v centre mesta. Takticky meškám hodinu, aby som sedel pri prázdnom pohári čo najkratšie. Pivo, hovorím čašníčke. Čaká, aké si vyberiem, poteším sa. „To lacnejšie.“

V zle vetranej a zafajčenej miestnosti mi začína byť nevoľno. Čerstvý vzduch pred podnikom nepomôže a ja cítim, ako mi rýchlo klesá tlak. Bez rozmýšľania si objednám kolu. Nespýtal som sa na cenu, dúfam, že nebude drahá.

Pivo a nealko, to mám tak na tri hodiny. Skupinka zavelí na zmenu podniku, nie som veľmi nadšený, ešte som ani nestihol dopiť. Dlho nevydržíme ani tam, vôbec som nečakal, že budeme vymetať bratislavské podniky. Po dvoch pivách dostávam neznesiteľný hlad, spolužiaci ho idú zahnať do stánku s hotdogmi.

Ak sa k nim pridám, môžem ísť potom rovno domov, alebo ešte vydržím a zostanem sa zabávať. Peniaze si odložím na kofolu, hoci už asi prepíjam budúci obed. Čašníčka sa príde spýtať, či si dám aj druhú. To je znamenie na odchod a lúčim sa. Odchádzam bez peňazí, triezvy aj hladný.

4. týždeň

Týždeň pred ukončením testu mi zostáva už iba asi desať eur, chytá ma panika. Kde sú predajné akcie šmejdov s vidinou honosných obedov alebo predvolebné gulášové párty, kde by som za pár teplých jedál možno zapredal svoj hlas? Ak by sa stalo čokoľvek nečakané, napríklad s mojou chladničkou, oprava by musela počkať do ďalšieho mesiaca alebo by som skúsil, či sa naozaj dá žiť iba zo vzduchu.

Vstupuje do toho aj choroba. Zvyšných pár eur vrazím do pomarančov, dávam si pozor, aby som nekúpil viac ako kilo. Práve som minul posledné peniaze z dôchodku a päť dní pred koncom mesiaca žijem na dlh.

Choroba sa zhoršuje, bolesť a únava mi aspoň trochu potlačí chuť do jedla. V kancelárii nájdem staré tabletky proti bolesti. Na pár posledných dní mám už iba pečivo, vrecko ryže a trochu cestovín, musím ísť ešte nakúpiť za peniaze, ktoré v podstate nemám. Tesco ma sklamalo, skúšam Kaufland. Mrazené polotovary sa zdajú ako rozumné riešenie, pizzu za 1,50 len tak niekde nenájdem. Aj tak prestrelím o takmer 20 eur.

Nejako tých pár dní prežijem, no už sa teším, ako sa to celé skončí. Prvého júna sa vraciam v starej forme, najviac sa teším na dobré obedy. Zo zvyku si to ešte zrátam, ku koncu dňa som minul približne 18 eur. S prípravou večere sa netrápim, bežím do Ikey na hermelín a môj obľúbený marcipánový koláč „princeznina tortička.“ Hádžem do seba dve kávy, sladené nápoje a sladkosti, môžem sa ísť dať ostrihať. Opäť žijem.

Učiteľka na dôchodku: keby nám aspoň 20 eur pridali

„Grepy zdraželi oproti minulému týždňu o desať centov, jablká o päť,“ vraví dôchodkyňa Beáta (75) z Bratislavy pri aprílovom nákupe v Lidli.

Žiadne dôverčivé porovnania z letákov, Beáta si pri nízkom učiteľskom dôchodku musí dávať na ceny pozor a má dobrý prehľad. Opakuje sa to mesiac čo mesiac, od štátu dostane 412 eur, aby to nejako tých 30 – 31 dní zvládla. Iba po odrátaní telefónnych účtov, sporenia a nákladov na vlastný malý byt je o 200 eur ľahšia.

„Pre nás starodôchodcov je to ponižujúce, odišli sme do dôchodku s malými platmi, hoci som odrobila 39 rokov. Po reforme pána Kaníka v roku 2004 sa dôchodky pre učiteľov zvýšili o sto eur. Keby ho aj nám aspoň trochu upravili, aspoň o 20 eur.“

Pri takej nízkej sume by bolo zvláštne čudovať sa, že aj eurové zdraženie káblovky dôchodkyňu rozčúli. „Je to smiešne.“

Mnoho dôchodcov si napriek tomu málu odkladá aj na náklady po smrti. „Platím si už štyri roky pripoistenie 33 eur. Keď zomriem, tak ten, kto sa o mňa postará, to môže vybrať bez zdanenia.“

S menším týždenným nákupom sa zmestí približne do 15 eur, popri bežných položkách zostane aj na kvety pre kamarátku. Občas zájde na nákup aj do Polusu, ktorý má najbližšie, ale hovorí, že veľké centrá neobľubuje. „Mám radšej lacnejšie obchody, napríklad na Špitálskej.“

Beáta býva sama, nemá deti, o to ťažšie je vyžiť z tak mála. Hospodárenie skomplikovalo viacerým ľuďom s menšími príjmami príchod eura.

„Stále sa nám zdalo, ako je to málo. Vtedy sme sa ešte nenaučili to kontrolovať. Už si to neprerátavam, iba pri vyšších sumách.“ Dôchodkyňa radí, že na to treba ísť racionálne a raz za čas sa dá aj na dovolenku našetriť.

„Pekný zájazd pri mori si nemôžem odoprieť. Na tú dovolenku som si vždy odložila, najradšej mám Chorvátsko. Nevydržím však už tak dlho sedieť v autobuse a letecky je to drahšie.“

Na dovolenku mala ísť aj vlani, no ochorela, a tak jej prepadlo 30 eur z poistného. „Už si nemôžem dopredu objednávať, v takomto veku neviete, čo sa stane.“

Predtým chodievala do zahraničia každé dva roky, no musela to obmedziť. „Niekedy ma to zamrzí, teraz idú kamarátky do Grécka a Chorvátska, ja si to nemôžem dovoliť.“

Premiér Robert Fico chcel dôchodcom a študentom aspoň trochu uľahčiť vlakmi zadarmo, no Beáte sa tieto istoty až tak nezdajú.

„Bolo to príliš veľké gesto od vlády. Miestenka do Košíc ma predtým stála 2,50, to nie je také strašné. Teraz síce pôjdem zadarmo, ale miestenku si aj tak musím kúpiť. Radšej si priplatím ako nekultúrne cestovať vo vagónoch pre neplatiacich cestujúcich.“

Kultúra je sviatok, divadlo musí byť aspoň raz mesačne, napríklad na predstavenie za 3,50 eura. „To by bolo zlé, keby som si na kultúru nenechala peniaze. Veľmi rada som chodila do opery, ale tam ťažko dostanem lacný lístok,“ vraví Beáta.

Lístky občas dostanú z Jednoty dôchodcov, kde majú za symbolický členský poplatok viacero výhod. Beáta vraví, že mladší dôchodcovia už o to nemajú záujem.

„Chcela by som sa aj pekne obliekať, ale sú to veľké výdavky, aspoň aby som mala niečo do divadla.“ Beáta hovorí, že najlepšie obdobie počas dôchodku zažila, keď sa okolo roku 2000 stretávali so súrodencami v dome po rodičoch v Uhrovci.

„Cez prázdniny sme sa tam všetci zišli. Bolo to bezstarostné, mali sme záhradu, sú tam hory a pekné prostredie.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie