Denník N

Horia lesy v arktickej oblasti, do atmosféry uniklo toľko emisií, ako vyprodukuje Belgicko za rok

Satelitná snímka z nedele. Požiare na Sibíri v Krasnojarskom kraji a Jakutsku medzi 57. a 70. stupňom severnej zemepisnej šírky. Zdroj - Flickr/Pierre Marcuse
Satelitná snímka z nedele. Požiare na Sibíri v Krasnojarskom kraji a Jakutsku medzi 57. a 70. stupňom severnej zemepisnej šírky. Zdroj – Flickr/Pierre Marcuse

Veľké požiare sú aj na Sibíri, ruskí hasiči však väčšinu z nich nesmú hasiť. 

Obyvatelia miliónového ruského mesta Krasnojarsk prežívajú netypické leto. Úrady ich vyzývajú, aby von chodili len v nevyhnutných prípadoch.

Mesto v strednej Sibíri je v týchto dňoch zahalené hmlou a dymom z obrovských lesných požiarov. Tie sú síce stovky kilometrov ďaleko, no dym z nich sa dostal aj sem a bezpečnostné normy vzduch prekračuje dvojnásobne.

„Ráno som otvorila okno a, bože, znova dym. Obloha je čierna, slnko nevidieť. Pozriete sa z okna a mesto tam nie je. Bielizeň na balkóne smrdí, ako keby sa sušila nad táborovým ohňom,“ povedala obyvateľka Krasnojarska Oľga Mironenková pre portál Sibir.Realii.

Hovorí, že ju z toho bolí hlava a hrdlo. „Moja štvorročná dcéra kašľala, až takmer vracala,“ dodala.

Na sociálnych sieťach pribudli fotografie v dyme zahaleného mesta. Viacerí obyvatelia na fotografie dokresľujú panorámu, ktorú pre dym nevidieť.

Milión hektárov

Podobne pre rozsiahle požiare trpia viaceré mestá. Celkovo Krasnojarský kraj zachvátilo 145 požiarov na ploche zhruba 850-tisíc hektárov (to je asi ako rozloha Prešovského kraja). Ďalších 285-tisíc hektárov lesa horí v Irkutskej oblasti ďalej na východ.

Obrovské požiare však sú nielen na Sibíri, ale aj na Aljaške, v Kanade či dokonca v Grónsku. A hoci väčšinou k nim dochádza mimo obývaných oblastí, môžu prispievať ku klimatickej zmene, keďže počas horenia sa do ovzdušia dostáva oxid uhličitý.

Práve z tohto hľadiska sú požiare v Arktíde, teda v oblasti za polárnym kruhom, bezprecedentné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie