Denník N

Matovič: Za slušné Slovensko je politická organizácia Kisku a PS/Spolu. Iniciatíva: Politikov sme odmietli

Protest Za slušné Slovensko z februára 2019. Foto N - Tomáš Benedikovič
Protest Za slušné Slovensko z februára 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič sa na výročie Nežnej revolúcie Námestia SNP nevzdá, aktivistov aj politické strany vyzýva na spoluprácu.

„Bohužiaľ, medzičasom sme viacerí pochopili, že Za slušné Slovensko už nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Za ľudí Andreja Kisku a PS/Spolu,“ tvrdí Igor Matovič.

V spore o bratislavské Námestie SNP v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie prešiel líder OĽaNO do útoku proti iniciatíve, ktorá zorganizovala najväčšie protesty od roku 1989. S Kiskom a PS/Spolu predtým protesty spájali skôr politici vládnej koalície.

Matovič: Neslušne klamete

Po tom, ako Denník N upozornil na to, že OĽaNO si počas okrúhleho výročia Nežnej revolúcie zarezervovalo Námestie SNP na šesť dní, sa ozvali organizátori protestov Za slušné Slovensko. Vo výzve žiadali Igora Matoviča, aby „prestal zneužívať výročie novembra 1989 na svoju politickú kampaň a prenechal námestie občianskej spoločnosti“.

Iniciatíva upozornila, že keď si chcela na úrade v bratislavskom Starom Meste dohodnúť námestie, „nemohli sme si zarezervovať Námestie SNP ani na jeden z dní revolúcie – Igor Matovič bezohľadne zabral všetky termíny“. Organizátori tvrdili, že im a aj hlavným osobnostiam Nežnej revolúcie odmieta Matovič námestie prenechať.

Líder OĽaNO v utorok reagoval, že organizátori protestov Za slušné Slovensko klamú – nikto z iniciatívy či z osobností novembra ’89 vraj hnutie nekontaktoval, aby sa na prenechaní námestia dohodli.

„Bol by som veľmi rád, keby sme slušnosť nebudovali neslušným klamstvom, a keby sme na Námestí SNP urobili oslavu 30. výročia Nežnej revolúcie pre všetkých ľudí, ktorí to demokraticky cítia,“ povedal Matovič s tým, že iniciatívu Za slušné Slovensko už nepovažuje za občianskych aktivistov.

„Takisto sme už vopred mnohí hovorili, že organizátori skončia v politike. Stalo sa – Juraj Šeliga je dnes pravou rukou Andreja Kisku,“ povedal Matovič s tým, že naďalej trvá na tom, že Námestie SNP rezervovali v predstihu aj preto, aby ho nestihli obsadiť extrémisti, ktorí by výročie boja za slobodu a demokraciu zničili.

Hovoril tiež, že počas protestov ZSS mohol na pódiu byť Matúš Vallo. Primátor Bratislavy nevystúpil s prejavom, na jednom z protestov hrala jeho kapela Para. Vallo, kandidát strán PS a Spolu, bol jedným z troch kandidátov na primátorov, ktorých vlani pred komunálnymi voľbami podporila iniciatíva Za slušné Slovensko. Už vlani podpora Za slušné Slovensko prekážala Matovičovi a aj predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi.

Organizátori protestov: Nie sme predĺžené ruky politikov

Iniciatíva Za slušné Slovensko odmieta Matovičovo spájanie s politikmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie