Denník N

Tour, 16. deň: Thomas spadol a Sagana porazil Austrálčan so šialeným štýlom

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Caleba Ewana prirovnávajú k Markovi Cavendishovi.

Keď sa osemnásta etapa objavila v programe tohtoročnej Tour de France, fanúšikovia cyklistiky vedeli, ktorý deň si majú začiarknuť v kalendároch. Áno, do etapy, v ktorej cyklisti absolvujú dva výstupy na horské stúpania najvyššej kategórie (Col d’Izoard a Col du Galibier) zostávajú už len dva dni.

Po prelezení Pyrenejí na cyklistov cestou do Álp čakali dve tranzitné etapy, prvá z nich v utorok.

Už z jej profilu bolo jasné, že pokiaľ nebude fúkať silný bočný vietor (takzvaný terezín, ako hovoria Česi), najväčším nepriateľom jej pokojného priebehu budú horúčavy. Silný vietor neprišiel, teploty okolo 40 stupňov Celzia však áno, a aj preto sa cyklisti osviežovali rôznymi spôsobmi.

Z tímových vozidiel dostávajú v ženských pančuchách ľad, ktorý si dávajú na chrbát. Jednému z nich však bolo tak teplo, že sa ho snažil natlačiť aj do prilby:

Možno aj vysoké horúčavy prispeli k tomu, že pár desiatok kilometrov po štarte etapy sa na ceste ocitol Geraint Thomas, ktorému priebežne v celkovom poradí patrí druhá priečka. Britský cyklista však bez problémov prišiel do cieľa bez straty.

Podľa športového riaditeľa Ineosu Nicolasa Portala neutrpel Thomas žiadne veľké zranenie a je v poriadku. Jeho pád zapríčinila zaseknutá reťaz.

Oveľa horšie dopadol Jakob Fuglsang, ktorý pred dnešnou etapou na vedúceho Juliana Alaphilippa strácal päť a pol minúty a bol deviaty. Tridsať kilometrov pred cieľom spadol, pomliaždil si ruku a odstúpil z Tour.

Inak však v celkovom poradí nenastali žiadne zmeny a potvrdil sa predpoklad, že etapa bude šprintérska.

Peter Sagan v rovinatom dojazde nepatril k najväčším favoritom. V špurte skončil štvrtý a aj keď sa jeho náskok na čele bodovacej súťaže znížil, stále ho má na druhého Eliu Vivianiho 85 bodov (kompletné poradie nižšie).

Víťazom etapy sa vďaka najrýchlejšiemu špurtu stal Caleb Ewan, 25-ročný Austrálčan z tímu Lotto-Soudal. Tento rok na Tour vyhral už druhú etapu, zo svojho premiérového triumfu na týchto pretekoch sa tešil v 11. etape v rovinatom dojazde v Toulouse.

„Ak mám byť úprimný, dnes som sa cítil veľmi zle, dostalo ma to teplo. Veľmi som trpel a takmer som povedal tímovému kolegovi Maxovi Monfortovi, aby odišiel z čela. No mal som aj obrovskú motiváciu, pretože dnes je tu moja manželka s dcérkou. Som veľmi šťastný, že som vyhral pre nich,“ povedal v televíznom rozhovore.

Ewan napriek tomu našiel silu na pomerne dlhý šprint, v ktorom dominoval aj vďaka štýlu, ktorý na prvý pohľad vyzerá šialene.

Využíva pri ňom svoju nízku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie