Denník N

Prokurátor v zmenkovej kauze pátra po „slinovinách“. Podľa Kočnerovho partnera môže ísť o Ruskove podpisy

Kočnerov obchodný partner Štefan Agh. Foto N - Vladimír Šimíček
Kočnerov obchodný partner Štefan Agh. Foto N – Vladimír Šimíček

Kočnera som varoval, že sa proti nám postaví obrovská mašinéria právnikov a médií, povedal na súde Kočnerov biznis partner Štefan Agh. „Nechcel som, aby s tým išiel na súd,“ vyhlásil.

Proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom ovplyvní nový dôkaz: komunikácia medzi Kočnerom a jeho biznis partnerom Štefanom Aghom. Táto zatiaľ nezverejnená komunikácia zrejme súvisí so snahou prokuratúry zistiť, čo znamenajú termíny „slintoš“ a „slinoviny“.

Z výpovede Kočnerovho kamaráta Agha je zrejmé, že podnikateľ obžalovaný z falšovania zmeniek aj vraždy novinára Jána Kuciaka mohol použiť výraz „slinoviny“, keď hľadal dokumenty s Ruskovými podpismi. „Slintošom“ zase nazývali Ruska.

Agh v stredu vypovedal na pezinskom Špecializovanom trestnom súde ako svedok a potvrdil príbeh o vzniku zmeniek, ktorý šíria Kočner s Pavlom Ruskom. Nie je to prekvapivé, sám je pre falšovanie zmeniek obvinený v samostatnom prípade.

Pred súdom tvrdil aj to, že dohodu sprostredkoval právnik Ernest Valko. „Pán doktor Valko prišiel za nami, že by nám vyplatili 80 milión korún a ďalšiu sumu, 500 miliónov, by nám zaručil pán Rusko v zmenkách,“ opísal dohodu medzi Ruskom a firmou Gamatex, ktorá si v roku 1998 nárokovala podiel v televízii a snažila sa získať jej licenciu.

Agh bol v roku 1998 s Marianom Kočnerom partnerom vo firme Gamatex. Neskôr spolu vystupovali napríklad aj v kauze Glance House. V minulosti tiež pracoval pre tajné služby.

„Ak dopadnú [zmenky] dobre, bol to dobrý biznis, o generácie bude postarané. Ak dopadnú zle, tak budeme do konca života v base. Pre mňa sú aj dva roky doživotie,“ povedal Agh po výpovedi novinárom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie