Denník N

Do Európy prichádza druhá vlna letných horúčav. V roku 2050 bude v Londýne teplo ako v Barcelone

Predpoveď na stredu, 14 h. Vo Francúzsku očakávajú štyridsiatky. Foto – severe-weather.eu/Wxcharts
Predpoveď na stredu, 14 h. Vo Francúzsku očakávajú štyridsiatky. Foto – severe-weather.eu/Wxcharts

Vlny horúčav prichádzajú čoraz častejšie, začínajú sa skôr a sú intenzívnejšie. V Paríži očakávajú, že vo štvrtok môžu prekonať teplotný rekord 40,4 stupňa z roku 1947.

V utorok bolo v meste Bordeaux na juhozápade Francúzska až 41,2 stupňa Celzia, čím prekonali teplotný rekord z roku 2003, keď bolo o pol stupňa menej.

Podľa meteorológov však môžu teploty tento týždeň ešte rásť a očakávajú, že do Francúzska, Belgicka, Holandska a Nemecka príde druhá tohtoročná vlna extrémnych horúčav.

Najteplejší jún na Slovensku a v Európe

Tá prvá sužovala Európu na konci júna a spôsobila, že tohtoročný jún bol na kontinente najteplejší v dejinách meraní. Historicky najteplejší jún bol aj na Slovensku a rekordy padali aj v okolitých krajinách, napríklad v Nemecku namerali 38,6 stupňa Celzia a v Poľsku 38,2.

Na Lomnickom štíte dosiahla 1. júla denná teplota vzduchu až 19,5 stupňa Celzia, čo je na danej stanici najvyššia hodnota v dejinách meraní.

Klimatológ Milan Lapin vysvetlil, že stredná Európa má v ostatných dvadsiatich rokoch priemer teploty vzduchu v lete asi o dva stupne Celzia vyšší ako na začiatku 20. storočia. „To už môžeme považovať za jeden z dôsledkov klimatickej zmeny,“ dodal Lapin, ktorý pôsobí na Katedre astronómie, fyziky Zeme a meteorológie na UK v Bratislave.

„Jún 2019 bol v Európe v priemere teplejší takmer o tri stupne Celzia, ako je priemer 20. storočia, pričom bol až o jeden stupeň Celzia teplejší ako doteraz rekordne teplý jún 2003 alebo 2018,“ povedal slovenský klimatológ.

28. júna namerali na juhu Francúzska pri meste Montpellier až 46 stupňov Celzia, čo je francúzsky rekord. Teploty v Španielsku prekonali koncom júna na viacerých miestach 40 stupňov Celzia a španielska meteorologička Silvia Laplanová vtedy o vlne horúčav hovorila ako o „pekle“.

Očakávajú, že v Paríži môže padnúť rekord

Čo sa týka novej vlny horúčav, na niektorých miestach juhozápadného Francúzska prekonali teploty 42 stupňov. Očakáva sa, že po zvyšok týždňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie