Denník N

Odborník na závislosti: Myslíte si, že nemáte problém s alkoholom? Tak skúste mesiac nepiť

Adiktológ Aleš Kuda. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Adiktológ Aleš Kuda. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Veľa ľudí má strach, že na nich budú v krčme pozerať ako na nenormálnych, keď si namiesto piva dajú sódu alebo malinovku, vraví adiktológ Aleš Kuda. Závislosť od alkoholu sa podľa neho vôbec netýka len chudobných. Bohatí pijú rovnako ako chudobní, len si kupujú drahší alkohol, dodáva.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V Česku žije podľa odhadov až pol milióna ľudí, ktorí majú problém s alkoholom. Rozpoznať, či človek patrí medzi nich, však nie je jednoduché.

Podľa adiktológa Aleša Kudu je pitie alkoholu v Česku hlboko zakorenené, avšak rizikové užívanie je vždy reakciou na nejakú situáciu. „Závislosť nepovažujem za samostatný problém, ale za symptóm nerovnováhy v životnom štýle človeka,“ hovorí Kuda v rozhovore pre český Deník N.

Odborník na závislosti upozorňuje aj na to, že vďaka ovocným pivám tínedžeri začínajú s pitím skôr ako kedysi a nerozptýlia ich už ani mobily či videohry.

Česi patria medzi najväčších konzumentov alkoholu na svete. Ako poukazuje aj posledná výročná správa o užívaní drog, spoločenská prijateľnosť pitia je v Česku stále veľmi vysoká. Čím to je?

Je to dané historicky. Alkohol je v našej kultúre hlboko zakorenený a z pohľadu adiktológie je to pre nás vôbec najhoršia droga, pretože je úplne legálna a hlavne spoločensky prijateľná. Keď pôjdete do reštaurácie, nealkoholický nápoj bude drahší ako pivo. Vidieť to aj na politikoch, keď si niektorí v rámci populizmu dovolia hovoriť aj o znižovaní dane na desaťstupňové pivo. Alkohol je u nás jednoducho historicky veľmi zakorenený.

Je to nejakou českou pivnou hrdosťou?

Skôr postojom k alkoholu a užívaniu drog. Modely ich užívania preberáme od rodičov a predkov. Ďalšia vec je, že biologickým spôsobom dedíme toleranciu voči alkoholu. To, koľko sme schopní vypiť, závisí od toho, koľko pili naši predkovia. Tolerancia je tu veľká.

Dá sa s tou spoločenskou prijateľnosťou niečo robiť?

Nástrojov je veľa – od prevencie až po reštrikciu. To všetko už tu funguje. Otázkou je, či sami vieme, čo chceme dosiahnuť. Môžeme dospieť k tomu, že zavedieme až prohibíciu, ale tá nám v minulosti ukázala, že keď je niekde dopyt, vždy sa objaví aj ponuka, aj keď nelegálne.

V každom prípade cena a dostupnosť alkoholu rozhodne znižujú rizikové užívanie, to je nepopierateľné. Ja si však aj tak myslím, že je to predovšetkým o dlhodobej osvete, aby ľudia boli informovaní. Minimálne polovica telefonátov k nám na kliniku je taká, že ľudia volajú skôr do poradne než do liečebne.

Prečo volajú najčastejšie?

Majú pocit, že keď pijú len pivo, nie je to problém. Veď pivo je predsa na smäd. Rovnako je to s vínom, pri ktorom zase tvrdia, že je na chuť.

Teraz mi volal pán, ktorý vravel, že nemá problém, pretože nepije tvrdý alkohol. Nakoniec z neho vypadlo, že vypije pätnásť – dvadsať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Cesta k zdraviu

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie