Denník N

Slovenka, ktorá hrá za Bayern Mníchov: Ak ani v USA nezarábame ako muži, je to sexizmus

Škorvánková na Futbalistovi roka 2013 s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom. Foto – archív TASR
Škorvánková na Futbalistovi roka 2013 s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom. Foto – archív TASR

Dominika Škorvánková je 27-ročná futbalová reprezentantka Slovenska, ktorá aktuálne hrá v Bayerne Mníchov na pozícii ofenzívnej stredopoliarky, sedemkrát vyhrala titul Najlepšia futbalistka roka Slovenska.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • aké sú podmienky ženského futbalu na Slovensku a aké vo svete;
  • ako sa dostala do Bayernu Mníchov;
  • aký je rozdiel medzi mužským a ženským futbalom

Keď som sa pripravoval na tento rozhovor, v slovenských médiách som toho veľa o ženskom futbale nenašiel. Ak aj áno, články boli plné sexizmu. Čo máme robiť my novinári inak, aby vám to pomohlo?

Pomôže všetko. Čokoľvek budete robiť, bude pre nás prospešné. Napríklad keď sa začali majstrovstvá sveta, bola som sklamaná, všade naokolo sa o tom píše a u nás nič. A keď sú MS mužov, je to najväčšia téma, bez ohľadu na to, či tam naši sú alebo nie. Rozhovory, prenosy, správy… Všetko nám pomôže, lebo doteraz nebolo nič.

Ešte sa vrátim k tomu sexizmu. V mnohých článkoch či rozhovoroch bol prítomný, rovnako aj objektivizácia v zmysle „ženský futbal je krásny“ a nemysleli tým krásu futbalu. Je to prítomné aj v rozdieloch vnímania a platov mužov a žien. Stretávate sa s tým aj vy osobne?

V Nemecku až tak veľmi nie. V tomto smere sú Nemci profesionálni a až tak to neprejavujú. Stačí si však spomenúť na odovzdávanie Zlatej lopty za minulý rok, keď sa moderátor najlepšej futbalistky opýtal, či vie twerkovať. Tak to už čo je? Prišla pekná žena v šatách, tak sa jej na to opýtam, veď prečo nie. Potom síce oľutoval, že si to neuvedomil, ale práve veľa ľudí takto vníma ženský futbal.

https://youtu.be/BrXSbX0T4LA

Je možné tieto aspekty zo ženského futbalu odstrániť?

Niekedy je aj pozitívum, že ľudia ženský futbal vnímajú ako pekný, hoc aj cez futbalistky. No či sa to dá úplne odstrániť? To si nemyslím, vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa budú chodiť pozerať na futbal len preto, že sú tam pekné baby. A budú mať také narážky. No veľa ľudí chodí na zápasy sledovať výkon a fandiť dobrému futbalu a to sú podľa mňa praví fanúšikovia. Keby bolo takýchto fanúšikov stále viac, pomohlo by to. Vo svete takýchto fanúšikov máme dostatok, no na Slovensku určite nie.

Na Slovensku máme neplatené hráčky, úzky káder, sexizmus a objektivizáciu, ktoré sú aj vo svete… Nie je to trochu veľa problémov na jeden šport? Možno to bude jemne nemiestna otázka, ale oplatí sa napriek tomu robiť tento šport?

Naopak, je to dobrá otázka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie