Denník N

Tour, 18. deň: Diskutéri odhalili francúzsku konšpiráciu, ale neoverili si fakty

Foto – AP/Christophe Ena
Foto – AP/Christophe Ena

„Mal som nohy, ale nechcel som naháňať Egana s ostatnými na zadnom kolese,“ hovoril podľa Cyclingnews po 15. etape Tour obhajca víťazstva Geraint Thomas.

Reagoval tak na výsledok etapy, v ktorej ho zdolal jeho mladší kolega z tímu Ineos Egan Bernal.

Vo štvrtkovej 18. etape, ktorá cyklistov priviedla do Álp a zahŕňala ikonické stúpania na Col d’Izoard a Col du Galibier, však svoj výrok trochu poprel.

Ineos počas etapy pôsobil silnejšie než v predošlých dňoch a počas stúpania na Galibier predviedol Bernal útok, na ktorý nikto zo skupiny favoritov nedokázal zareagovať.

Rýchlo si získal odstup a práve v tej chvíli sa do problémov dostal vedúci muž celkového poradia Julian Alaphilippe.

Pre Ineos to vyzeralo ako ideálna situácia, vpredu útočil Bernal, vzadu sa trápil Alaphilippe a v skupine favoritov všetko kontroloval Thomas.

Následne sa však ukázalo, že v tíme Ineos stále nevládne zhoda, kto má byť lídrom. 

Geraint Thomas sa prekvapivo zdvihol zo sedla, lenže na jeho útok už dokázala konkurencia zareagovať a tempo skupiny favoritov sa zvýšilo.

V cieli to dopadlo takto: Bernal do cieľa prišiel s náskokom a posunul sa na druhé miesto celkového poradia práve pred svojho kolegu Thomasa.

Zdalo sa však, že ak by Thomas nebol zaútočil, mohol tím Ineos vyťažiť z Bernalovho nástupu viac.

Ineos síce teraz okupuje druhé a tretie miesto, ale kým pred etapou na Alaphilippa strácal Thomas 1 minútu a 35 sekúnd, teraz stráca Bernal 1 minútu a 30 sekúnd.

Alaphilippov náskok teda stiahli iba o päť sekúnd a majú už iba dva dni na to, aby ho úplne zlomili.

Ich zvláštnej taktike sa čudoval aj renomovaný britský novinár William Fotheringham.

Julian Alaphilippe bol v závere Galibieru vo veľkých problémoch, na jeho vrchole zaostával, ale opäť sa zaťal a v záverečnom zjazde sa vďaka riskantnej jazde dokázal dostať späť k Thomasovi a ďalším favoritom.

V dlhej a ťažkej etape tak limitoval svoju stratu a v celkovom poradí si udržal takmer identický náskok ako pred štartom etapy.

Francúzsko môže vďaka Alaphilippovi a Thibautovi Pinotovi minimálne ďalší deň snívať o tom, že sa po 34 rokoch dočká víťaza Tour de France.

Podľa internetových konšpirátorov Francúzom pomáhajú aj rozhodcovia. 

https://twitter.com/pdegenaar/status/1154277815522680832

Rozhodcovská jury totiž z pretekov vylúčila po jednom cyklistovi tímom Ineos a Jumbo-Visma, ktoré majú vysoko postavených lídrov v celkovom poradí.

Tony Martin a Luke Rowe sú dôležitými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie