Denník N

Prešiel som dnes dosť krokov? Mám dosť lajkov a priateľov? Čísla riadia našu predstavu o sebe, tvrdí sociológ

Nemecký sociológ Steffen Mau. Foto - Marten Körner
Nemecký sociológ Steffen Mau. Foto – Marten Körner

Nemecký vedec Steffen Mau skúma, ako merania a porovnávania prenikli do nášho sociálneho života.

Počty lajkov, „priateľov“, followerov, zdieľania, zobrazenia, rankingy, skóre, rebríčky, indexy. Zvykli sme si, že v digitálnom svete dokážeme všetko merať, počítať, vyhodnocovať a porovnávať.

V číslach vyjadrujeme aj naše vzťahy, vytvárame si pomocou nich aj obraz o sebe. Mám dosť kontaktov? Prečo má tamten viac? Zabehol som toľko, čo včera? Zase len osemtisíc krokov? Prečítal som tento rok dosť kníh?

Nemecký sociológ Steffen Mau hovorí vo svojej knihe Das metrische Wir (Metrické my) o kvantifikácii sociálneho sveta. Naše životy, vzťahy, plány a rozhodnutia ovplyvňujú čísla, dáta a porovnania. Podvedome súťažíme s ostatnými, sledujeme svoje výkony, chceme to, čo iní označili za dobré. Na základe čísiel sme šťastní aj sklamaní. O tom, aké to má pozitívne i negatívne dôsledky, sme sa rozprávali na svetovom Kultúrnom sympóziu v nemeckom Weimare.

Používate vy sám nejakú formu digitálneho merania a vyhodnocovania?

Áno. Mám na to vždy dobré ospravedlnenie, že to robím ako formu sebaskúmania a že tieto technológie musím používať z výskumných dôvodov. Mám, samozrejme, vlastnú Google Scholar stránku, kde sú monitorované moje citácie a „impact“ faktory. Používam aj krokomer a som tiež aktívny na Facebooku a Twitteri.

A mimo výskumných účelov? Sledujete rankingy a hodnotenia pri nejakých rozhodnutiach? Ako zaobchádzate s týmto fenoménom?

V prvom rade sa snažím udržať si vlastný úsudok. Sú však oblasti, pri ktorých rankingy využívam. Či sú to lekárske platformy, Airbnb alebo hodnotenia hotelov. V týchto prípadoch je veľmi osožné mať nejakú primárnu informáciu. Je mi jasné, že ide o výsledok davového správania a že je to často aj manipulované.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie