Denník N

7 dobrých správ: V Tatrách našli jaskyňu s pravekým osídlením

Hučivá diera. Foto - Wikipedia Commons
Hučivá diera. Foto – Wikipedia Commons

V Portugalsku je bývanie právom, v Bratislave fungujú zdieľané kolobežky a v Trnave našli hradobný múr. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Utrecht pokryl zástavky kvetmi pre včely

Strechy všetkých 316 autobusových zastávok v holandskom Utrechte pokryli zeleňou pre včely. Mesto s 350-tisíc obyvateľmi chce inštalovaním takzvaných zelených striech zabezpečiť biodiverzitu.

Prvé takéto strechy sa v Utrechte objavili už v apríli, aby mesto dokázalo lepšie bojovať s horúčavami. Zelené strechy totiž zachytia jemný prach, zabezpečia ochladzovanie v horúčave a zadržia dažďovú vodu.

Autobusové zástavky boli tiež vybavené energeticky úspornými LED svetlami a bambusovými lavicami. Mesto pokračuje v zlepšovaní ovzdušia aj ďalšími opatreniami, napríklad 55 novými elektrickými autobusmi, ktoré by mali v Utrechte premávať do konca roka.

„Naším poslaním je byť najzdravším regiónom v Európe,“ uviedli zástupcovia radnice pre Euronews. „Počet obyvateľov mesta a regiónu rýchlo rastie.“

2. Island má pamätník roztopeného ľadovca

Island pre klimatické zmeny prichádza o ľadovce. Krajina na to upozornila pamätnou doskou, ktorá pripomína prvý ľadovec, ktorý v roku 2014 zmizol následkom otepľovania. Pamätník je tak varovaním pred dôsledkami zmien klímy, ku ktorým bude dochádzať.

„Očakáva sa, že v nasledujúcich 200 rokoch sa všetky naše ľadovce vydajú rovnakou cestou,“ uvádza text, ktorý bude budúci mesiac umiestnený neďaleko miesta, kde sa ľadovec Okjokull, zvaný tiež Ok, rozpustil. Mal rozlohu viac ako 15 kilometrov štvorcových.

„Tento pamätník je potvrdením, že vieme, čo sa deje a čo treba urobiť. Iba vy viete, či sme to urobili,“ píše sa na pamätníku s názvom List do budúcnosti.

Podľa agentúry Reuters tak ide o prvý takýto pamätník roztopeného ľadovca na svete.

3. V Portugalsku je bývanie právom

„Máme už všeobecné zákony garantujúce právo na zdravie, vzdelanie a sociálne zabezpečenie, ale až doteraz neexistoval zákon o bývaní. Musíme s ním zaobchádzať ako so sociálnym právom,“ povedala portugalská poslankyňa Helena Roseta, ktorá navrhla zákon o bývaní schválený parlamentom.

Podľa neho sa tak vláda stáva garantom práva na bývanie a je zodpovedná za zaistenie priemerného bývania pre všetkých občanov.

Cieľom zákona je odstrániť bezdomovectvo a zabrániť prudkému nárastu cien nájmov hlavne v Lisabone, kam prichádza ročne najviac turistov. V hlavnom meste tiež zakazuje vysťahovanie z bytov, ak nie je štát schopný zaistiť podobné bývanie v okolí.

Zákon tak reaguje na skoršiu liberalizáciu trhu s nehnuteľnosťami, ktorých cena v Lisabone len v roku 2017 stúpla o 18 percent, čo spôsobilo masívne vysťahovanie obyvateľov.

4. V Tatrách našli jaskyňu s pravekým osídlením

Jaskyňa Hučivá diera v Belianskych Tatrách bola podľa slovenských a poľských archeológov osídlená už v praveku.

„Všetky nálezy, ktoré sme tu našli, patria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie