Denník N

Šebej: Neviem si predstaviť, ako by Mostu pomohlo, keby Béla Bugár odišiel

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V politike bol od 90. rokov a odišiel z nej po tom, ako Most-Híd po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zostal vo vláde so Smerom. Odborník na zahraničnú politiku, publicista a psychológ František Šebej hovorí otvorene o Ficovi, Dankovi, Blahovi, Trumpovi a o tom, čo Slovensku hrozí.

Bývalý predseda zahraničného výboru hovorí aj o tom:

  • či by Most-Híd zachránilo, keby Bugár odišiel,
  • čo hrozí, keď Maďari nebudú v parlamente,
  • či je pre krajinu väčšou hrozbou Fico alebo Danko,
  • ako sa snažil umravniť Blahu a čo si myslí o záchvatoch na Facebooku,
  • či Trump robí všetko iba zle.

 

Z parlamentu a vlastne aj z politiky ste odišli pred rokom a štyrmi mesiacmi. Čo teraz robíte?

Poviem pravdu, dal som si pauzu a ten čas som strávil najmä čítaním. Čítam a počúvam audioknižky, neskutočne veľa. Veľa času trávim vonku so svojím psom a pritom nepočúvam hudbu, ale audioknižky. Mám frekvenciu asi jednu hrubú knihu týždenne, alebo aj viac. Čítam všetko najnovšie, čo vyjde, väčšinou však hltám literatúru faktu – od Timothyho Snydera cez Jareda Diamonda až po Roberta Sapolského a jeho knižky o biológii správania.

Sú to buď knižky z mojej bývalej profesie – psychológie a biológie –, alebo z histórie a politických vied, a to je podstatná časť toho, s čím som strávil ten rok a niečo. Pokúšam sa tiež písať knižku, ktorá nemá nič s politikou a je o jednej špeciálnej metóde posilňovania, a hádam sa vrátim aj k písaniu článkov.

Ste ešte členom Mosta-Híd? Zúčastňujete sa na straníckych aktivitách?

Ešte som členom Mosta. Nevidel som dôvod odísť, ale som veľmi pasívnym členom. Už len sledujem dianie, sledujem ho s istým smútkom a mnohé rozhodnutia by som urobil úplne inak.

Aj váš odchod by ste načasovali inak?

Nie. Odišiel som v okamihu, keď som pochopil, že ja osobne už nedokážem podporiť túto vládu, aj keď tam už nie je Fico a Kaliňák. Môj názor bol, že Most mal odísť z koalície. Aj som to vtedy povedal a bol to aj dôvod, pre ktorý som sa rozhodol odísť z parlamentu. Nevidel som totiž svoje miesto v opozícii. Nemal by som tam politického partnera a považoval by som za nepoctivé brať poslanecký plat za bezmocnú prítomnosť a robenie demonštratívnych tlačoviek niekde s Matovičom.

Viacerí ľudia z vašej „bubliny“ vám vyčítali, že ste mali odísť skôr – ideálne ešte v čase, keď sa Most-Híd spojil so Smerom a so SNS. Nemáte pocit, že ste mali odísť skôr, napríklad po kauze Bašternák, ktorá odhalila, ako má blízko polícia či prokuratúra k daňovému podvodníkovi a ako blízko má k nemu jeho podnájomník Fico?

Tie kauzy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie