Denník N

Mama kradla otcovi cigarety, on jej borovičku. Nás si, našťastie, vzala teta

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Keď Simona našla svoju mamu na mol opitú prvýkrát, vôbec nechápala, že príčinou jej stavu je alkohol a že netreba volať sanitku. To bolo v časoch, keď ešte rodina dokázala oslavovať Vianoce.

Simona si už presne nepamätá, ako sa to celé začalo, kto koho ťahal na dno. Keď si však vybaví nejakú spomienku z detstva, vždy je v nej prítomná fľaša tvrdého alkoholu alebo kartón cigariet. To bolo prvé, čo rodičia vykladali z nákupnej tašky. A ešte Dinyl a Alnagon, lieky od bolesti, od ktorých boli pravdepodobne už závislí.

Na Vianoce jej a sestre dali knihy a hračky a oni sa vzájomne obdarovali drahšími liehovinami a cigaretami. Potom sa obdarovávali už len rodičia a nakoniec to dospelo až tam, že Vianoce sa ani neslávili, lebo ani jeden z rodičov nevládal niečo zorganizovať alebo jednoducho zabudol, že koncom decembra sú sviatky rodinnej pohody. Rodinná pohoda u nich nebola už niekoľko rokov.

Simona mala 13 rokov, jej sestra o rok a pol menej, keď ich z bytu jej rodičov zachránila ich teta, manželka maminho brata. Neskôr jej ich aj zverili do náhradnej starostlivosti, s tým, že ak sa rodičia dajú do poriadku, vrátia sa dievčatá k nim. To sa však nestalo. Simona aj jej sestra u tety Ruženy dosiahli plnoletosť. Dnes majú každá po dve deti. Ruženu považujú za svoju babku a tak ju aj oslovujú.

Kto by to povedal

Simona rozpráva, že kým rodičia úplne nestratili kontrolu nad svojimi životmi a už neskrývali svoje závislosti, pôsobili ako „taká normálna rodina.“ Mama bola prevádzkarka v hoteli, otec bol veterinár. Obaja boli veľmi spoločenskí, radi sa zabávali.

Z mamy sa neskôr stala riaditeľka hotela aj mestská poslankyňa a to si vyžadovalo ešte viac účasti na rôznych spoločenských podujatiach.

„Mohla som byť asi prváčka na základnej, pamätám si, ako som mamu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie