Denník N

Tour, 19. deň: Prečo predčasne skončili, komu to pomohlo a aká je situácia pred posledným dňom

Julian Alaphilippe prišiel v 19. etape o žltý dres. Foto - TASR/AP
Julian Alaphilippe prišiel v 19. etape o žltý dres. Foto – TASR/AP

Aktualizované: Organizátori skrátili 20. etapu zo 130 na 59 kilometrov.

Diváci televízneho prenosu tie zábery videli skôr, preto neboli až takí prekvapení. Jazdci na trati 19. etapy Tour de France to však netušili.

Keď za nimi prišli rozhodcovia a oznámili im, že sa etapa skončila, nechápali. Niektorí z nich dali prsty ruky do typického talianskeho gesta a mávali dlaňou.

Keby ich však rozhodcovia pustili ďalej, mali by čo vysvetľovať. V okolí cieľového stúpania do lyžiarskeho strediska Tignes sa prehnala snehová búrka s krúpami a na cestu sa dokonca zosunula pôda.

S tým však dopredu nikto nerátal a športoví riaditelia tímov nestihli počasiu prispôsobiť taktiku.

https://twitter.com/somekindahippie/status/1154766563037405184

Rozhodcovia záver etapy neutralizovali a ani nevyhlásili jej víťaza. Za koniec etapy označili stúpanie na horskú prémiu najvyššej kategórie, Col de l’Iseran, na ktorej bol ako prvý Egan Bernal z tímu Ineos.

Inak, etapa sa tam skončila vôbec prvýkrát v histórii Tour, a keďže ide o najvyššie vyasfaltovaný priesmyk v Alpách, ide o najvyššie položený cieľ v celej histórii Tour – 2770 m n. m.

Bernal sa obliekol do žltého dresu priebežného lídra, keďže na Col de l’Iseran mal na Juliana Alaphilippa viac ako dvojminútový náskok.

V predposlednej horskej etape prišlo k viacerým pohybom v top 10, no niektoré veci mohli byť inak, keby jazdci vedeli o skrátení etapy skôr.

Organizátori navyše pre zosuvy pôdy a očakávané zlé počasie skrátili aj 20. etapu, ktorá miesto pôvodných 130 bude merať iba 59 kilometrov.

Zároveň sa v 20. etape nebudú udeľovať šprintérske body, čo znamená, že Peter Sagan má už aj matematickú istotu zisku zeleného dresu a definitívne mu stačí Tour dokončiť.

Kto sú najväčší víťazi a kto sú porazení 18. etapy?

Víťazi:

Egan Bernal

Pred piatkom sa hovorilo, že tím Ineos stále nemá jasno,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie