Denník N

Tour, 20. deň: Žltý je Bernal, ale nezabúdajme na tichý úspech Saganovho kolegu

Emanuel Buchmann. Foto - TASR/AP
Emanuel Buchmann. Foto – TASR/AP

Keďže nedeľňajšia 21. etapa Tour de France je určená výhradne pre šprintérov, po sobote sa už nezmení nič v ostatných troch súťažiach.

Vlastne, nič sa nezmení ani v súťaži o zelený dres, keďže Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) má na Eliu Vivianiho (Deceuninck-Quick Step) 85-bodový náskok a v nedeľu sa ich dá získať len 70. Sagan prekoná Erika Zabela a rekordný siedmykrát sa stane víťazom bodovacej súťaže.

Žltý dres si pod nočným Víťazným oblúkom (dojazd etapy je naplánovaný po 21.00) oblečie Egan Bernal. 22-ročný jazdec tímu Ineos sa stane tretím najmladším víťazom Tour v jej histórii.

V celkovom poradí bude druhé miesto patriť jeho tímovému kolegovi a minuloročnému víťazovi Geraintovi Thomasovi, tretí skončí Steven Kruijswijk z Jumbo-Visma.

Bodkovaný dres si oblečie Romain Bardet (AG2R La Mondiale).

Bernal sa stane víťazom aj v súťaži mladých jazdcov. Aj to vypovedá o sile a perspektíve tímu Ineos, ktorý má navyše v zálohe Chrisa Frooma. Je teda pravdepodobné, že Ineos na budúcuročnú Tour nastúpi s tromi jej bývalými víťazmi.

Definitívne o tom rozhodla sobotňajšia 20. etapa, ktorá bola poslednou alpskou. Z úniku ju vyhral Vincenzo Nibali, víťaz Tour z roku 2014.

Celkový dojem z nej tak trochu deformuje fakt, že rovnako ako piatkovú 19. etapu, ani túto jazdci neabsolvovali v naplánovanej dĺžke.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie