Denník N

Bratislava je Slovensko. Aspoň kým máme demokraciu

Aj konzervatívny Oregon protestuje, že liberálny Portland kriví výsledky inak, ako by ľudia chceli.

Portland je skoro európsky a príjemne neformálny. Chcem tým povedať napríklad to, že sa tu nájdu aj krčmy, kde dávajú futbal a vy v nich môžete sedieť a piť pivo bez toho, aby vás podozrievali, že sa po spoločenskom rebríčku nenávratne kĺžete smerom nadol.

Portland je aj liberálny – marihuana je tu napríklad nie dekriminalizovaná, ale legálna a všetky štúdie ukazujú, že to spoločnosť nerozvracia. Oregon je demokratický: vo voľbách v roku 2016 v ňom Hillary Clintonová získala o desať percent viac ako Donald Trump.

Problém je v tom, že Oregon v skutočnosti nie je demokratický, ani liberálny – demokratický a liberálny je Portland. Spolu s niekoľkými ďalšími mestami stačí na to, aby výsledky štátu zvrátil vo svoj prospech.

John, ktorého meno som zmenil, je v našom ponímaní o jeden jemný stupeň tmavší; v zásade ide o nebadaný rozdiel. Je z Oregonu, študuje vo Washingtone, končí magistra z ekonómie. Podľa všetkých parametrov je dokonale americký. Nevyčnieva, je úplne priemerný, teraz nás sprevádza.

Problém je v tom, že jeho otec je z Guatemaly – odtiaľ ten jemný odtieň – a mama z malého mesta v Oregone — po našom z obce. John, ktorého meno som zmenil, mi hovorí, že ani on, ani otec do tej obce nechodia: jednoducho tam nie sú vítaní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie