Denník N

Kremeľ bojuje o Moskvu. Polícia zatkla 1400 ľudí, kandidátku opozície odniesli na pohovke

Toľko ťažkoodencov v hlavnom meste ešte nebolo, hovoria novinári. Ľudia sa búria, pretože nezávislých kandidátov vyradili z komunálnych volieb.

Húkanie policajných sirén a bežiaci dav ľudí. Mladé ženy na podpätkoch a s kabelkami sa snažia schovať do jedného z podjazdov. Muži sa im pokúšajú pomôcť dostať sa do bezpečia.

Polícia obkľúčila demonštrantov na Trubnom námestí a tí zdvihli nad hlavy holé ruky. Ktosi kričí: „Zatkli Gudkova, zatkli Gudkova.“

Ťažkoodenci uzatvárajú metro a antony sú plné demonštrantov, ktorí nestačili uniknúť policajným putám. Strážcovia zákona obuškom zasiahli nos fotografa, tečie mu z neho krv. Zatknutých je viac než 1000 z tých, čo v sobotu prišli bojovať za slobodné voľby do moskovskej dumy. Neskôr podľa servera OVD Info číslo zadržaných narástlo až na 1400 ľudí.

Niečo takéto Moskva nezažila už dlho. Vôbec nepripomínala luxusné mesto plné spokojných ľudí, ktorí sú oddaní svojmu prezidentovi. Naopak. Odhodlanie a hlasné, ale mierumilovné protesty na jednej strane a tvrdý zásah policajných jednotiek na druhej strane.

Dôvod? Voľby do moskovskej dumy, ktoré budú až 8. septembra. Lenže kandidáti, ktorí nie sú lojálni Kremľu, sa ich nesmú zúčastniť. A ľudia to tentoraz nechcú nechať tak. „To je naše mesto,“ kričali.

Policajné autá a autobusy boli v sobotu v plnej permanencii. Foto – TASR/AP

Zatknutí aj dvakrát za večer

Atmosféra počas sobotných protestov začala hustnúť už pred 14. hodinou moskovského času. Zmätok čoskoro panoval nielen v uliciach, ale aj v súdnych sieňach, kam odvážali niektorých zatknutých. Policajti začali zadržiavať ľudí ešte predtým, než sa akcia oficiálne začala.

„Nemáme zbrane, nemáme zbrane,“ volali na nich skupinky protestujúcich. Táto improvizovaná komunikácia medzi davom a políciou, ku ktorej sa pridala aj špeciálne cvičená Národná garda, pokračovala v rôznych obmenách celý deň a veľmi pripomínala českú skúsenosť z novembra 1989.

Súdy napodiv hlavných aktérov protestov, medzi ktorými bol napríklad známy opozičný predák Iľja Jašin či právnička Fondu pre boj s korupciou Ľubov Sobolová, ktorá okrem vystupovania na mítingoch ešte drží hladovku, po krátkom pojednávaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie