Denník N

Truban by mal byť v hádkach zdržanlivejší

Michal Truban a Miroslav Beblavý. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Truban a Miroslav Beblavý. Foto N – Vladimír Šimíček

Ak si líder PS nevie okrem Smeru, SNS a Kotlebu predstaviť ani spoluprácu s Matovičom, jeho premiérske ambície sa nemusia naplniť.

Keď sa strany Progresívne Slovensko a Spolu pred viac ako dvomi týždňami dohodli na tom, že lídrom ich spoločnej kandidátky sa stane Michal Truban, bolo to len správne. Odpadli tak potenciálne hádky a volebná koalícia sa môže sústrediť na nižšie priečky kandidátky, program a kampaň.

To, že má Truban premiérsku ambíciu, kým Miroslav Beblavý sa chce stať prvým vicepremiérom, mohlo znieť trochu nafúkane, ale aj to je v poriadku. PS/Spolu sú momentálne najsilnejšou opozičnou formáciou a to, že ich šéfovia dali najavo svoje ambície, je sympatickejšie, ako keby sa tvárili, že im o silné funkcie nejde.

Správnym signálom bola aj dohoda týchto strán s KDH. To, že sa dokázali dohodnúť na neútočení práve so stranou, ktorá je v kultúrno-etických otázkach ich protipólom, bolo ukážkou dospelosti a zodpovednosti i príkladom pre ostatných.

To, že Truban predtým i potom opakoval mantru o starých a nových politikoch, už začalo byť otravné, ale ak to neunaví voličov, dá sa to prežiť. Lenže to, že v rozhovore pre TASR tento nový politik povedal, že si nevie predstaviť spoluprácu s Matovičom (aspoň tak vyznieva správa TASR), minimálne jeho premiérska ambícia prežiť nemusí.

Po posledných výčinoch a slovách Igora Matoviča je ľudsky pochopiteľné, že sa do Trubanových predstáv už nevojde. Lenže z politického hľadiska je to hlúposť. Minimálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Komentáre

Teraz najčítanejšie