Denník N

Keď šťastné hviezdy nevidno

Jean-Michel Guenassia zožal predošlými výpravnými románmi úspech aj u nás.
Jean-Michel Guenassia zožal predošlými výpravnými románmi úspech aj u nás.

Francúzsky autor Jean-Michel Guenassia prichádza s detektívnou chuťovkou, ostrou ako britva. Stoprocentní riziko prečítate za jeden deň.

Francúzsky autor Jean-Michel Guenassia prichádza po dvoch veľkých výpravných románoch Klub nenapravitelných optimistůVysněný život Ernesta G. (s oboma právom upútal pozornosť a zožal u nás úspech) s malou detektívnou chuťovkou, ostrou ako britva.

Stoprocentní riziko (Argo 2015) je kniha, ktorú prečítate za jeden deň. Jej názov je úderný ako samotná kniha. Predznamenáva, že pôjde o veľa.

Začiatok si treba trocha odtrpieť, aby čitateľ získal potrebné informácie a zorientoval sa v situácii. Keďže nejde o veľkolepý román, ako sme u Guenassiu zvyknutí, treba si vstupné informácie odkrútiť na prvých stranách, a nie je to práve záživné čítanie. Čitateľ nevie, len občas tuší, čo sa dialo s hlavnými postavami predtým, ako sa začali odohrávať udalosti v knihe. Čo je škoda, pretože Guenassia má zmysel pre dlhodobé vytváranie a formovanie postáv, pre ich pohyb a premeny v čase, psychologicky zrozumiteľný vývin. Toto je však iná kniha, nejde až tak o postavy, ako o princíp, česť a odvahu.

Túžba riskovať

riziko

Po tomto povinnom úvode sa dej spomaľuje a stáva záživnejším, napínavým, až nakoniec je všetko otázkou minút, sekúnd.

Je to iná kniha, ale od toho istého autora – Guenassiova krehká poetika, jeho schopnosť spomaliť dej, všetko vysvetliť gestom postavy, úsmevom, odleskom v očiach. Jeho poctivé trojrozmerné písanie, ponáranie sa do psychiky postáv – bez zbytočného psychologizovania, zato však poctivo a zrozumiteľne.

Hlavný hrdina Baptiste Dupré je hazardný hráč. Pre čitateľa je to skvelá príležitosť dozvedieť sa o tom, ako funguje hazardné hráčstvo zvnútra. Guenassia túto tému uchopil naozaj geniálne – neostal len pri lacnej téme patologického hráčstva, ale priviedol ju až do jej jadra – túžby človeka po riskovaní, zahrávaní sa s osudom a odvahy urobiť niečo nové, nepoznané. Hranica dobrého a zlého sa stráca. Veď riskovanie je nevyhnutné aj vtedy, ak chceme dôverovať druhému človeku. Riskovanie a dôvera sú tu na stranách veľmi jemných váh, kde záleží na každom miligrame. A Guenassia vie vážiť veľmi presne.

Čo je dobré a čo zlé, kedy ide o dôveru, a kedy o bláznivý hazard, to už si čitateľ musí prebrať sám.

Dupré, Delaunay a Moreno sú muži, ktorí hrajú o veľa. Delaunaya s Morenom spája silné puto, priateľská oddanosť, ochota podstúpiť čokoľvek. Majú za sebou spoločnú minulosť a spája ich nenávisť k Jeffreymu Baringsovi, mafiánovi bez svedomia a zľutovania. Kvôli nemu sa Delaunay v úvode knihy ocitne vo väzení. Jeho oddaný takmer brat Moreno prichádza s odvážnym plánom.

Tretím do hry je advokát Dupré, ktorý má vďaka svojej hráčskej minulosti na krku dlhy a zúfalú, svojím spôsobom tiež závislú manželku. Dostane príležitosť nielen svoje dlhy splatiť, manželstvo zachrániť, ale i stať sa iným človekom – aspoň tak sa mu to zdá. Chvíľu tomu uverí on sám, a aj čitateľ. Guenassiove postavy nie sú dvojrozmerné ani v takomto malom formáte – sú schopné sa posúvať a meniť, prekvapiť. Ich vlastná minulosť ich však dobehne, každého svojím spôsobom.

Kedy sa spoľahnúť na šťastie

O niečo diskutabilnejší je samotný dej. Odohráva sa medzi pár ľuďmi na okraji parížskeho podsvetia. Hlavné roly zohrávajú muži a o mužských veciach je celý román – točí sa okolo cti, pomsty, spravodlivosti, samoľúbosti, slabosti, ale i sily. Dej môže niekomu pripadať nie celkom reálny a pritiahnutý za vlasy, ale niekomu inému zase originálny a hlavne – veľmi pútavý. Hoci pôjde o dôležité veci ako česť či sloboda, dokonca o život, aj napriek detektívnemu nádychu a nehostinnému mafiánskemu prostrediu, napriek krviprelievaniu Guenassia ušetrí čitateľa brutálnych scén – na to je príliš jemnocitný. Dokonca svojím spôsobom i jeho postavy.

Parížske kulisy sú veľmi príjemné a nevtieravé, hoci nie také podstatné ako v jeho predošlých románoch. Tu nie je toľko času vybavovať sa s prostredím či so spoločenskými súvislosťami, ako to bolo v jeho predošlých knihách. Ide sa rovno na vec, milý čitateľ by si mal po rozpačitom úvode dobre držať klobúk, lebo pôjde do tuhého.

„V životě existují chvíle, kdy si s rozumem nevystačíte, žádné kalkulování nepomůže a člověk se musí spolehnout na svou šťastnou hvězdu.“ O takýchto chvíľach, o tom, ako fungujú šťastné hviezdy a kedy je riziko stopercentné, môže čitateľ premýšľať ešte dlho po tom, ako postavy v knihe dohrajú svoju nebezpečnú hru.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie