Denník N

Odlesňovanie amazonského pralesa rastie, tento rok vyťažili územie veľké ako Trnavský kraj

Odlesnené územie amazonského pralesa v brazílskom štáte Pará na snímke z roku 2009. Foto – TASR/AP
Odlesnené územie amazonského pralesa v brazílskom štáte Pará na snímke z roku 2009. Foto – TASR/AP

Brazílsky prezident Bolsonaro hovorí o lžiach vedcov, tí sa bránia a vravia, že satelitné snímky neklamú.

Odlesňovanie amazonského pralesa v Brazílii tento rok opäť stúplo a podľa britského denníka The Guardian dosiahlo úroveň až troch futbalových ihrísk za minútu.

Od 1. januára, keď sa úradu ujal nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro, zmizlo v Brazílii do 24. júla viac ako 4200 štvorcových kilometrov amazonského pralesa, čo je rozloha Trnavského kraja.

„Je to o 50 percent viac ako za prvých sedem mesiacov roku 2018 a viac ako dvojnásobok za rovnaké obdobie roku 2017,“ píše magazín Science.

Spor prezidenta s vedcami

Pravicový populista Bolsonaro medzičasom zaútočil na dôveryhodnosť brazílskeho Národného inštitútu pre vesmírny výskum (INPE, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) a jeho satelitné dáta o odlesňovaní pralesa označil pred novinármi za „lož“.

Naznačil aj to, že riaditeľ uvedenej inštitúcie Ricardo Galvão slúži neziskovým organizáciám. „Ak by všetka tá devastácia, z ktorej nás obviňujete, bola naozaj pravda, amazonský prales by bol už dávno zničený,“ cituje Bolsonara časopis Science.

Letecký pohľad na oblasť odlesnenú pestovateľmi sóje v brazílskom štáte Pará, rok 2004. Foto – TASR/AP

Brazílski vedci, ktorí sa obávajú politického vývoja v krajine, vytvorili Koalíciu pre vedu a spoločnosť a vo svojom manifeste reagujú na prezidentovu kritiku slovami: „Satelity nie sú zodpovedné za odlesňovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie