Denník N

Andrej Danko obdivuje zlo

Foto - Twitter/Aleksej Abanin
Foto – Twitter/Aleksej Abanin

Je to nielen nevinné poblúdenie, ale hlavne skutočná hrozba pre slobodu a demokraciu.

V Moskve cez víkend zadržali 1400 ľudí. Pretože na úradmi nepovolenej demonštrácii protestovali proti svojvôli rovnakých úradov, ktoré zabránili opozičným kandidátom uchádzať sa o volené funkcie v Moskve.

Prípadné pokusy obhajcov Putinovho režimu o ospravedlnenie masového zatýkania sa dajú ľahko predvídať. Demonštrácia bola nepovolená, preto je prirodzené, že nasledovalo zatýkanie účastníkov. Lebo veď nerešpektujú zákony. Lenže demonštráciu nepovolila takmer úplná diktatúra, ktorá nedodržiava formálne demokratické zákony presne tak, ako to kedysi robili československí komunisti. Aj oni sa pred rokom 1989 obhajovali tým, že len v zmysle vtedy platnej legislatívy zasahovali proti narušiteľom verejného poriadku. Tak ako to nebola pravda vtedy v Prahe či Bratislave, nie je to pravda ani dnes v Moskve.

Počas protestov žltých viest vo Francúzsku zas putinofilovia radi poukazovali na údajné pokrytectvo demokracie s tým, že veď aj proti nespokojným Francúzom zasahovali policajti. No kým v Paríži horeli aj autá a výklady obchodov, v Moskve zadržali aj 17-ročné dievča len preto, že sedelo na chodníku a policajtom čítalo ruskú ústavu. Aby tým ukázalo, ako ju režim porušuje.

Špeciálne kotlebovci môžu hľadať falošnú paralelu medzi vylúčením opozičných kandidátov v hlavnom meste Ruska a snahou slovenskej prokuratúry o ich zákaz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie