Denník N

Greta Thunbergová sa preplaví cez Atlantik na klimatický samit na jachte

Greta Thunbergová. Foto - TASR/AP
Greta Thunbergová. Foto – TASR/AP

Zo známej environmentálnej aktivistky Grety Thunbergovej je superstar. Objaví sa na obálke britského Vogue, v piesni indiepopovej kapely a monacký jachtársky klub jej požičal loď na cestu do USA.

Lietadlom necestuje a namiesto toho sa po Európe presúva vlakom. Švédska aktivistka Greta Thunbergová už strávila v kupé dva dni, keď mala vystúpiť v Európskom parlamente v Štrasburgu. Tridsaťdva hodín jej zas vlakom trvala cesta do švajčiarskeho Davosu na Svetové ekonomické fórum.

Známu ekologickú aktivistku na jeseň čakajú v New Yorku, kde je pozvaná na klimatický samit. Kým väčšina pozvaných príde za niekoľko hodín lietadlom, Greta sa do Ameriky bude plaviť dva týždne.

„Dobré správy! Prídem na klimatický samit OSN v New Yorku, COP25 v Santiagu (…). Dostala som ponuku ísť loďou Malizia II s dĺžkou 60 stôp. V polovici augusta sa budem plaviť cez Atlantický oceán z Veľkej Británie do New Yorku,“ napísala šestnásťročná Švédka na Twitteri.

Cez oceán vďaka solárnym panelom

Greta vlani spustila celosvetový protest mladých za lepšiu ochranu klímy nazvanú Piatky pre budúcnosť. Najskôr štrajkovala pred švédskym parlamentom sama, po trištvrte roku sa k nej pridali tisíce študentov na celom svete vrátane Slovenska.

Odvtedy sa stretla s pápežom Františkom, vystúpila v britskom aj francúzskom parlamente.

Celkom nabitý program ju pravdepodobne prinútil na rok prerušiť školu a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie