Denník N

Spite aspoň sedem hodín denne. Budete zdravší a štát ušetrí milióny

Ilustračné foto - Unsplash/Matthew T. Rader
Ilustračné foto – Unsplash/Matthew T. Rader

Dlhodobý nedostatok spánku môže mať vážne zdravotné dôsledky. Stále však nie je úplne zmapované, v čom všetkom nám pomáha a čo v tele bez neho nefunguje.

Dvadsaťdvaročná Marie začiatkom tohto týždňa prežila niekoľko vzácnych dní – zakaždým sa jej podarilo spať sedem hodín. To sa tejto mladej žene často nestáva.

Aby sama utiahla nájom v Prahe, má Marie dve práce a v peňaženke malý rozpis toho, ako má medzi predajňou nábytku v centre a vinárňou na Žižkove pendlovať. Veľkou nevýhodou jej systému je to, že jednu prácu nedokáže vždy ideálne zladiť s tou druhou. Bežne sa tak stáva, že sa z vinárne dostáva domov o desiatej večer a o siedmej ráno už musí fungovať v obchode s nábytkom.

Keď do tohto režimu zahrnie ešte schôdzku s priateľom alebo posedenie s kamarátmi pri pive, veľa času na spánok jej nezostáva. „Snažím sa spať aspoň štyri a pol hodiny denne, to sa ešte dá. Keď sa veľmi snažím, je štandard šesť hodín,“ rozpráva mladá žena pôvodom z Českých Budějovíc.

Spať sedem hodín sa jej v tomto režime podarí naozaj málokedy. Minimálne toľko hodín spánku chce však ľuďom odporučiť britská vláda, na čo pred niekoľkými dňami s odkazom na dokumenty z ministerstva zdravotníctva upozornil denník The Times.

„V odporúčaniach bude uvedené, že pravidelný spánok kratší než sedem hodín môže väčšine ľudí poškodzovať zdravie,“ píše o dokumente The Guardian s tým, že potrebná dĺžka spánku sa môže meniť podľa veku človeka.

Britské úrady majú pre svoje odporúčania dobré dôvody. Dostatok spánku môže totiž nielen zlepšiť zdravie a životy ľudí, ale ušetrí aj milióny za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie