Denník N

Na Malte 95 percent ľudí podporuje zákaz interrupcií, ženy na ne aj tak chodia ako inde v Európe

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Malta je relatívne liberálna napríklad aj v otázkach týkajúcich sa LGBT komunity, umožňuje napríklad umelé oplodnenie homosexuálnym párom. Iný postoj prevláda v otázke interrupcií.

Malta je jedinou krajinou Europskej únie, kde sú fakticky zakázané interrupcie, a prieskumy verejnej mienky vysvetľujú, prečo politici necítia tlak to zmeniť. 95 percent Malťanov podporuje zákaz interrupcií a politické elity vedia, že otvárať túto tému by bola politická samovražda.

Keď v roku 2004 Malta vstúpila do EÚ, presadila si v prístupovej zmluvu klauzulu, že žiadna z úniových dohôd nesmie zasiahnuť do maltskej národnej legislatívy ohľadne interrupcií.

„Keď hovoríme s ľuďmi, čo volia zelených, ľavicu, pravicu, stred, počúvame, že nechcú interrupcie,“ povedal magazínu Politico labouristický poslanec Alfred Sant.

„Pre väčšinu maltskej spoločnosti platí, že debata o interrupciách neexistuje. V rozhovoroch medzi kolegami, priateľmi aj v rodinách je už len samotné slovo tabu. Nájsť ľudí, ktorí by boli ochotní o tom hovoriť, si vyžaduje veľa diskrétnosti a pátrania v sociálnych médiách, napríklad na ženských diskusných fórach,“ napísala reportérka France 24 Ségolène Allemandou, ktorá o téme pripravovala reportáž.

Neochota hovoriť súvisí s tým, že ľudia, čo túto tému verejne otvárajú, dostávajú vyhrážky, dokonca sa im vyhrážajú smrťou. Malťanka Alice Taylorová momentálne žije vo Veľkej Británii a do maltských novín napísala niekoľko článkov o tom, že interrupcie by mali byť povolené v prípade znásilnenia a ak je v ohrození zdravie matky (toto sa vo výnimočných prípadoch už na Malte deje). Začali jej chodiť online hrozby a pokračovalo to vyhrážkami jej 74-ročnej mame, ktorej ľudia písali, že „škoda, že ju niekto neznásilnil, aspoň by mohla ísť potratiť svoju dcéru“.

Ďalším dôvodom, prečo sa na Malte o interrupciách mlčí, je to, že ľuďom, ktorí ich umožnia (tým, že urobia zákrok alebo podajú látku vyvolávajúcu potrat), hrozia až tri roky väzenia. Rovnakou sadzbou sa dá potrestať aj žena, čo podstúpila interrupciu.

Aj tak sa to deje

Hoci to vyzerá tak, že na ani nie 500-tisícovom ostrove panuje spoločenská a politická zhoda na tom, že zákon o zákaze umelých potratoch z roku 1742 netreba novelizovať, neznamená to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie