Denník N

Bosna štvrť storočia po vojne: málo džihádistov, viac četníkov, veľa migrantov (reportáž)

Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Prešli sme krížom jednu z najviac skúšaných európskych krajín, ktorej sa slovenskí dovolenkári cestou na Jadran obvykle vyhýbajú, čo je škoda. Pretože Bosna ponúka atrakcie. I keď nielen turistické.

Ak v prípade Slovenska platí otrepané klišé, že leží v srdci Európy, tak celkom určite Bosna leží v samom srdci Balkánu. Ibaže čo je vlastne Bosna?

Som Srb, ale nie profesionálny

Nielen pamätník, dokonca priamy účastník éry rozpadu Juhoslávie Bogić Bogičević má nekompromisné názory. Stretáme sa v kúpeľnom rezorte na okraji Sarajeva. Samí bohatí turisti z arabských krajín, čo navodzuje mylný dojem luxusu.

„Bosna a Hercegovina je nefungujúci štát. Nie je to už kráľovstvo ani monarchia. A po mierových dohovoroch v americkom Daytone v roku 1995 to už nie je ani republika. Asi najpresnejšie je hovoriť o štáte dvoch entít, moslimsko-chorvátskej Federácie a Republiky srbskej. Je to aj štát troch komunít. Uznala ho síce OSN, mnohí vlastní občania ani členovia výkonnej moci ho však neuznávajú. Je unikát, že líder srbskej entity Milorad Dodik pracuje formálne proti tomuto štátu,“ hovorí Bogičević ako bývalý člen predsedníctva, teda kolektívneho vedenia juhoslovanskej federácie.

„Všetko mohlo byť inak…“ variácie tohto povzdychu tu počujete často.

Sarajevo večer. Foto N – Andrej Bán

Svedectvo Bogičevića je výnimočné z viacerých príčin. Ako priamy účastník desiatich rokovaní v Bruseli od roku 1991 môže tvrdiť, že krajina, žiaľ, nemala lídrov schopných dosiahnuť bez vojen dohodu za rokovacím stolom. Okrem toho zlyhalo medzinárodné spoločenstvo.

Traja európski vyjednávači neurobili dosť, aby zabránili vojne. A Spojené štáty povedali: je to váš európsky problém. Bogičević je pritom vzácny príklad človeka, ktorý v Bosne nehádže zodpovednosť za takmer 100-tisíc obetí vojny na neurčitý pojem svet.

„Nezabíjali tu zahraničné vojská. To my sme zabíjali jeden druhého, bez ohľadu na to, odkiaľ prišli zbrane.“

No najmä je Bogičević v krajine presiaknutej nacionalizmom každého druhu vzácny úkaz. Po oboch rodičoch Srb, ktorý sa však dodnes označuje za bosnianskeho občana a politika. Preslávila ho veta: „Som Srb, ale nie profesionálny.“ Je preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie