Denník N

Tóth neplní svoju dohodu s políciou a odmieta prísť svedčiť na súd s Kočnerom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Tóth neprišiel na súd v kauze zmenky, sudca požiada políciu, aby ho v septembri predviedla. Tóth trvá na tom, že Kočnerovi ich pomohol falšovať Jozef Dučák starší.

Jeden z dôležitých svedkov v kauze zmenky, Peter Tóth, v stredu neprišiel svedčiť na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Tóthovi sa nepáči, ako sa k nemu správa polícia, novinári a Slovenská informačná služba. Zverejnil to na svojom portáli Ďateľ. Vo svojom texte sa zároveň za neúčasť súdu „touto netradičnou formou“ ospravedlnil a vyhlásil, že sa skrýva „na utajovanom mieste a túto lokalitu nemám v úmysle nikomu vyzradiť“.

Podľa zákona je každý svedok povinný prísť vypovedať, ak ho súd predvolá.

Práve polícia sa k Tóthovi doteraz správala zmierlivo. Napriek tomu, že pre Kočnera sledoval Jána Kuciaka a ďalších novinárov, ho z ničoho neobvinila, nezadržala a pristupovala k nemu ako k svedkovi, ktorý môže byť na slobode, hoci je sám podozrivý, že vedel o skutočnom účele sledovania. Polícia Tóthovi ponúkla aj program ochrany svedka, ktorý však Tóth odmietol.

Prokurátor Ján Šanta navrhol, aby súd predvolanie Petra Tótha riešil tak, že sa obráti na Národnú kriminálnu agentúru s cieľom Tótha predviesť alebo mu doručiť predvolanie.

„Tento kontakt je reálnejší a priechodnejší pre budúcnosť,“ povedal Šanta súdu. Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic navrhol súdu, aby zvážil vypočutie Tótha cez telemost. Obhajca Kočnera a Ruska Marek Para odovzdal súdu Tóthov článok na portáli Ďateľ.

Predseda súdu Emil Klemanič napokon rozhodol, že požiadajú políciu, aby Tótha predviedla na súd 9. septembra o 14:00. Denník SME zverejnil fotografiu, podľa ktorej bol Tóth minulý týždeň v Nemecku na stretnutí s blogerom Radovanom Bránikom.

„My ho zabezpečíme. Zo svedka sa ľahko môže stať obvinený, na obvineného môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a rozhodne si vieme poradiť, hovorím to všeobecne,“ povedal Šanta o Tóthovi. „Do ďalšieho kola nám zostáva vypočuť minimálne desať svedkov, nevidím na tom nič mimoriadne a nemusíte sa tomu tak dramaticky venovať,“ povedal ešte Šanta.

Súd v stredu pokračoval čítaním listinných dôkazov zo strany obhajoby. V septembri sa bude pojednávať dva dni vo väzení v Justičnom paláci. Obhajcovia povedali, že pojednávaní sa zúčastní aj obžalovaný Marian Kočner. Toho chce súd vypočuť.

Zatiaľ vždy prišiel

Doteraz sa Tóth po telefonickom predvolaní vždy dostavil na všetky úkony, ktoré súviseli so zmenkami alebo s Kuciakovou vraždou. V stredu mal prvýkrát proti Kočnerovi vypovedať na súde, čo je dôležité z hľadiska Trestného zákona. Odmieta to však urobiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie