Denník N

Otázka len zdanlivo nepatričná: Do akej miery sa západná spoločnosť začína podobať nemeckej po nástupe Hitlera?

V Berlíne to ešte aj v roku 1936 na prvý pohľad vyzeralo takmer normálne. Foto - Flickr
V Berlíne to ešte aj v roku 1936 na prvý pohľad vyzeralo takmer normálne. Foto – Flickr

Kniha Sebastiana Haffnera je výnimočná tým, že autor ju napísal v roku 1939, keď ešte nemohol vedieť, že príde vojna a holokaust, ale presne tušil budúcnosť. Píše o tom, čo prežívame aj my práve dnes.

Neprekvapuje ma, že v Rusku vraždia novinárov, že v Poľsku mlátia homosexuálov, že v Maďarsku vládne diktátor, že na Slovensku vláda počíta s hlasmi parlamentných fašistov. Tento kus sveta nikdy nemal ďaleko k barbarstvu a kedykoľvek doň môže opäť skĺznuť. Prekvapuje ma však, že barbarstvo preniká do krajín, o ktorých som predpokladal, že z neho už navždy vyrástli.

Nie som sám. Britskí aj americkí intelektuáli a novinári sa nástojčivo pýtajú, odkiaľ sa tento sklon k barbarstvu v ich krajinách berie. Ako je možné, že na ich čele stoja Donald Trump a Boris Johnson, politici, z ktorých ide strach? Je možné, že tieto stáročné demokracie podľahnú nervovému zrúteniu a prepadnú sa do barbarstva, ako sa to stalo Nemcom v 30. rokoch minulého storočia?

Túto otázku si položil nedávno aj komentáror Financial Times Gideon Rachman, ktorý až do nástupu Borisa Johnsona nikdy nezapochyboval o sile britskej demokracie. Ale teraz sa pýta: „Kedy je správne začať bubnovať na poplach?“

Už samotná otázka je poplašná, hoci Rachman nedal priamu odpoveď. Len upozornil na knihu, ktorej autor opisuje Nemecko pred nástupom Hitlera a po ňom až do konca roku 1933. Je to mrazivé čítanie, ktoré vyvoláva neodbytnú otázku: Ocitáme sa aj my v situácii, v akej boli vtedy Nemci, ktorí tiež zatvárali oči pred príchodom barbarstva?

Kniha sa volá „Defying Hitler“ (v Česku vyšla pod názvom Příběh jednoho Němce) a jej autorom je Sebastian Haffner. Kníh o nástupe Hitlera bolo napísaných tisíce, ale táto je výnimočná (okrem mimoriadnej kvality) tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie