Denník N

Radičová: Keby sme v roku 2010 vyhrali ten súboj, Ján a Martina by tu možno stále boli

Iveta Radičová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Iveta Radičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalú premiérku Ivetu Radičovú vypočula NAKA k voľbe generálneho prokurátora z roka 2010. Robert Fico sa čuduje, prečo by mali vypočúvať aj jeho.

Iveta Radičová vypovedala ako svedok v prípade kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011, keď Dobroslavovi Trnkovi len tesne ušiel post generálneho prokurátora.

Za Trnku vtedy loboval aj Marian Kočner, prišiel na generálnu prokuratúru so šampanským. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej objavili v Kočnerovom trezore aj nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Kočnerom, v ktorom sa Kočner správal ako nadriadený a hovorí Trnkovi, koľko mu zaplatil. Hovorili tiež o úplatkoch pri voľbe generálneho prokurátora.

„Dnes po toľkých rokoch vieme preukázateľne povedať, aké existovali prepojenia ekonomického charakteru na najvyšších predstaviteľov prokuratúry, polície a súdnictva,“ povedala Radičová po výsluchu v Národnej kriminálnej agentúre.

Vypovedala o tom, ako prebiehali oficiálne a neoficiálne rokovania a aj ako sa jej vyhrážali ublížením a ublížením aj jej dcére, potom mala ochranku.

„Keby sa nám ten súboj v roku 2010 naozaj podarilo vyhrať, tak možno Janko Kuciak s Martinou by tu dnes boli,“ povedala tiež Radičová.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Slovensko

Teraz najčítanejšie