Denník N

Zlom nastal, keď začal popierať svojho syna. Nový film zobrazuje Diega a Maradonu

Diego Maradona na MS 1986. Foto – AP/Carlo Fumagalli
Diego Maradona na MS 1986. Foto – AP/Carlo Fumagalli

„S Diegom by som išiel na kraj sveta, ale s Maradonom by som neurobil ani krok.“

Autorom tohto výroku je Fernando Signorini, ktorý bol osobným trénerom Diega Maradonu v období, keď bol na vrchole slávy. Jeho slová sú stručným zhrnutím 130-minútového dokumentu Diego Maradona režiséra Asifa Kapadiu.

Autor úspešných dokumentov o Ayrtonovi Sennovi a Amy Winehouse sa vo filme, ktorý v auguste príde do slovenských kín, venuje sláve aj úpadku jedného z najlepších futbalistov všetkých čias.

Je to film o plachom chlapcovi z chudobných argentínskych slumov Diegovi, ktorý miluje futbal, a o nespútanom živle Maradonovi, ktorého týždennú rutinu tvorili kokaínové párty, trocha tréningov a zápasy talianskej Serie A.

Diego už nie je

Asif Kapadia pracoval na Maradonovom portréte niekoľko rokov. Čerpal z 500 hodín doteraz nezverejnených nahrávok a s Maradonom sa niekoľkokrát stretol.

Vo filme na veľkom priestore zobrazuje Maradonove úspechy – ako po nevydarenom pôsobení v Barcelone prišiel do Neapola a urobil z neho najlepší klub v Taliansku. V meste sa stal polobohom a s Argentínou navyše vyhral MS 1986 v Mexiku.

Popri tom všetkom ho však kult osobnosti začal pohlcovať, stal sa závislým od alkoholu, drog a sexu. Kokaín a prostitútky mu dodávala neapolská mafia Camorra a Maradona asi ani sám nevedel, s akými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie