Denník N

Kalavská márne skúša uchlácholiť Fica a zachovať si pritom tvár

Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR

Ministerka zdravotníctva predložila nekonkrétny návrh, ktorý umožní s nemocnicami robiť každému takmer čokoľvek.

Ministerka zdravotníctva predložila údajne reformný návrh ústavného zákona. Jeho cieľom je vraj zásadná reforma zdravotníctva. Andrea Kalavská v skutočnosti nič také verejnosti neponúkla. Dvojstranový narýchlo zbúchaný a nekonkrétny dokument v podstate hovorí len toľko, že na Slovensku by aj po jeho schválení ďalej existovalo zdravotníctvo. To by celkom iste platilo aj bez ústavného zákona, preto je počin ministerky zbytočný.

Nominantku Smeru Kalavskú do tejto trápnej situácie dotlačil Robert Fico. Jej tím dlho pracoval na naozaj reálnej reforme, ktorej výsledkom by bolo aj rušenie zlých alebo zbytočných oddelení. Lenže predseda Smeru by pred voľbami a ani nikdy inokedy nič také nedovolil, tak si vymyslel ústavný zákon, ktorý by musela podporiť aj opozícia a on by tým získal alibi pred voličmi, že nie je sociálny netvor.

Lenže žiadny ústavný zákon nemôže ísť do takých podrobností, aby presne hovoril, kde zaniknú lôžka a na čo presne majú pacienti nárok z verejného zdravotného poistenia. Fico by v ňom navyše nič také ani nechcel. Nevyhnutným dôsledkom preto bolo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Komentáre

Teraz najčítanejšie