Denník N

V Bratislave je 2x viac cyklistov. Tu je 6 dôvodov, pre ktoré by ste sa k nim mali pridať

V zápche sa za chvíľu naučíme nielen ticho byť, ale tam aj žiť. Presedlať na bicykle by sme však mali aj z iných dôvodov. Swiss Re pozýva do Generácie Re.

1 500 kg skleníkových plynov

Ak by ste každý deň bicyklovali do práce 10 km namiesto používania auta, ušetrili by ste 1 500 kg skleníkových plynov ročne. Automobily patria k najväčším prispievateľom k znečisteniu ovzdušia. Produkujú nielen oxid uhličitý, ale aj znečisťujúce látky, ako oxidy dusíka a tuhé častice.

Zaparkuješ

Tam, kde iný zaparkuje jedno auto, nájde miesto až 8 bicyklov.

https://youtu.be/KLkXi3bcWAQ

Nezabiješ

Počet zvierat, ktoré každý deň zabijú autá, sa na celom svete ráta v desiatkach miliónov.

Akustický smog

Aj znečistenie planéty hlukom existuje. Bicyklovanie k nemu neprispieva.

Výrobná stopa

Uhlíková stopa pri výrobe bicyklov je v porovnaní s automobilmi minimálna. Platí to ešte viac pri výrobe autobatérií a veľkého množstva priemyselných materiálov, ktoré sa len veľmi problematicky recyklujú.

Je to trendy

V neposlednom rade, nebudete v tom sami. Počet cyklistov sa v Bratislave zdvojnásobil. Na poslednom cyklosčítaní bol zaznamenaný nárast až o 117 %. Možno si za chvíľu bude pripadať hlúpo ten, kto jazdí autom. Asi si počkáme, ale ten čas príde.

Každého, kto sa aspoň raz za čas prevezie do práce na bicykli, radi privítame medzi Generáciou Re. Generáciou, ktorá sa k dnešku správa tak, aby sa zajtrajšku vedela pozrieť do očí. Každý môže vyjadriť podporu na www.re-generacia.sk .

Projekt vznikol pod záštitou mesta Bratislava vďaka spoločnosti Swiss Re, ktorá patrí medzi vedúce zaisťovne sveta. Jej prácou je spravovať rôzne riziká od kyberkriminality až po klimatické zmeny a už od 70. rokov upozorňuje na potrebu ochrany životného prostredia.

Za posledné roky sa jej podarilo znížiť spotrebu svojej energie o 30 % a uhlíkovú stopu o 50 %, čím sa snaží upozorniť, že začať treba vždy od seba.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie