Denník N

Pop ako klasika, klasika ako pop. Jana Kirschner, Dan Bárta, Korben Dallas a Katarzia hrali opäť s orchestrom (+foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Priestor pred bratislavskou Starou tržnicou býva v letných mesiacoch v noci plný. Ľudia tam posedávajú, popíjajú, debatujú. V stredu večer ich tam bolo ešte viac. Tí navyše mierili dovnútra. Väčšina koncertných návštevníkov prichádza ako obvykle na poslednú chvíľu, pri vstupe sa tvoria rady a oficiálny začiatok sa posúva. Úvod celého večera ešte natiahne dlhší moderátorský vstup. Je takmer 20:30 a keďže oficiálny koniec musí byť kvôli nočnému pokoju o 22:00, začínajú pochybnosti, či sa to celé vôbec dá stihnúť. V programe sú totiž štyri mená.

Motivácie sú rôzne, výsledky tiež

Keď Korben Dallas dohrajú prídavok, je 22:15, ale žiadne sťažnosti susedov neprichádzajú. Hlukomer postavený na zvukárskom pulte sa iba dvakrát prehupne cez 100 decibelov. Na to, že je na pódiu symfonický orchester, pred ktorým sa postupne striedajú výrazní speváci s vlastnými kapelami, znie hudba takmer komorne. Najväčší hluk vyrába vyše dvetisíc návštevníkov svojím potleskom. Organizátori nechávajú našťastie otvorené vstupné dvere na ulicu a s pomocou ventilátorov a prievanu sa podarí udržať sálu v znesiteľnej teplote. Ľudia sú však rozpálení nielen horúčavou, ktorá v lete mení Starú tržnicu na saunu, ale aj hudbou.

Každý z nich by utiahol samostatný večer na veľkom pódiu. Aj projekt s orchestrom. Jana Kirschner, Dan Bárta, Korben Dallas aj Katarzia napokon už svoje pesničky s klasickými muzikantmi hrali a teraz si to zopakovali. Všetci naraz, počas jedného večera.

Spájanie výrazných spevákov a kapiel s orchestrom má veľmi dlhú tradíciu. Motivácie sú rôzne a výsledky tiež. Že to najviac závisí od kvality piesní a aranžérov, sa potvrdilo aj počas tohto večera.

Každý dostal priestor na štyri piesne a pri vzájomnom striedaní na pódiu si ešte speváci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie