Denník N

Koalícia chce skrátiť lehotu na interrupcie. V šiestom týždni mnohé ženy nevedia, že sú tehotné, tvrdí aktivistka

Foto - archív Adriany Mesochoritisovej
Foto – archív Adriany Mesochoritisovej

Koalícia priznala, že pripravuje zákon, ktorý by mal sprísňovať interrupcie. Predstaviť ho chce na jeseň. Podľa informácií Denníka N by sa lehota, dokedy môže žena podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, mala skrátiť z dnešných 12 týždňov na šesť alebo osem.

Adriana Mesochoritisová zo združenia Možnosť voľby hovorí, že ak sa lehota skráti, ženy sa nebudú môcť slobodne a bez časového nátlaku rozhodovať. V šiestom alebo ôsmom týždni podľa nej mnohé ženy ešte ani nemusia zistiť, že sú tehotné.

Mesochoritisová je politologička a aktivistka, členka Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť a podpredsedníčka Výboru pre rodovú rovnosť. S ďalšími dvoma organizáciami pripravuje týždeň pred Národným pochodom za život pochod Nebudeme ticho. Oba pochody tak majú byť v Bratislave v septembri.

Čo ste si povedali, keď ste čítali, že koaliční poslanci chcú skrátiť lehotu, počas ktorej môže žena podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, z dvanástich na osem alebo šesť týždňov?

Napadlo mi, že to je ďalší a veľmi nebezpečný krok k úplnému okliešteniu reprodukčných práv žien. Vnímam to aj ako manipuláciu verejnosti, lebo politici sa tvária, že sa „nič nedeje, len skrátia lehotu“. Dobre vedia, že priamy a úplný zákaz interrupcií by vyvolal búrku nesúhlasu v spoločnosti a že je protiústavný. Upozorňovali sme na to už pred rokmi – že sa vybrali cestou postupného okliešťovania ľudských práv žien. Skrátenie lehoty urobí možnosť interrupcií úplne neprístupnou podľa odhadov ďalšej minimálne tretine žien. A vystaví obrovskému tlaku všetky ženy. Je to veľmi nezodpovedné rozhodnutie, lebo skrátenie lehoty ponecháva prístup k bezpečným interrupciám na papieri.

Prečo?

Mnohé ženy do stanovenej lehoty vôbec nemusia zistiť, že sú tehotné, alebo to zistia neskoro na to, aby stihli všetky potrebné úkony – vyšetrenia, čakacie lehoty. Tehotenstvo sa ráta od prvého dňa poslednej menštruácie. To znamená, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie