Denník N

V Tatrách našli prvú jaskyňu s pravekým osídlením, obývali ju lovci antilop, medveďov či sobov

Skúmaný profil s ohniskom, jaskyňa Hučivá diera. Foto – archív Mariána Sojáka
Skúmaný profil s ohniskom, jaskyňa Hučivá diera. Foto – archív Mariána Sojáka

V jaskyni našli aj kamenné škrabadlá, rydlá, hroty s vrubom alebo čepele, ktoré pravekí ľudia vsádzali do harpún a hrotov šípov.

Učebnice archeológie sa budú prepisovať.

Archeológ Marián Soják z Archeologického ústavu SAV a jeho početný tím kolegov totiž zistili, že pravekí lovci sobov, koní, antilop či medveďov magdaleniénskej kultúry žili aj južne od hrebeňa Karpát.

Unikátne nálezy staré zhruba 15-tisíc rokov pochádzajú z jaskyne Hučivá diera, ktorá sa nachádza v Belianskych Tatrách v chotári Tatranskej Lomnice.

Ide o vôbec prvú jaskyňu na území Tatier s doloženým pravekým osídlením ako na slovenskej, tak aj na poľskej strane.

Putovali za zverou

Magdaleniénska kultúra vznikla na území dnešného Francúzska a šírila sa ďalej na sever a východ Európy až do Česka, Rakúska a Poľska.

Tieto krajiny sa považovali za najvýchodnejšie lokality, kam zasahovala, čo však objav jaskynného táboriska v Tatrách – spolu s ďalšími dvomi otvorenými táboriskami na Spiši v Toporci pri Kežmarku a Starej Ľubovni – mení.

Pravekí lovci magdaleniénskej kultúry opustili Francúzsko, aby putovali za zverou, ktorá na sklonku ľadovej doby migrovala do oblastí priaznivejších pre život.

„Do Hučivej diery prišli lovci azda za zverou. V jaskyni sme našli aj kosti sobov, kamzíkov, zvyšky konských kopýt, zuby antilopy či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Veda

Teraz najčítanejšie