Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Chceli založiť Konzervatívny web, zatiaľ šíria predsudky a bludy

Hlavné témy najnovšieho MediaBrífingu – piatkového newslettra o médiách a žurnalistike:

  • Ako vyzerá nový Konzervatívny web?
  • Prokremeľská RT dostala pokutu 200-tisíc libier.
  • Viac ako 60 médií sa spája v informovaní o klíme.
  • Gazeta Wyborcza sa vracia k svojmu sloganu z roku 1989.

Bol to veľmi zvláštny vstup na slovenský mediálny trh. Ešte predtým, ako bol Konzervatívny web oficiálne predstavený, sa od neho rázne dištancovali ostatní novinári pracujúci vo vydavateľstve Petit Press. Ukazuje sa, že urobili dobre.

Za prvé štyri júlové týždne zverejnil Konzervatívny web 320 článkov. Až 77 z nich (24 percent) bolo o migrantoch či moslimoch. Redakcia teda zverejní denne v priemere 11 článkov a dva až tri z nich sú o migrantoch alebo moslimoch.

Žiadna iná téma sa neteší takej pozornosti novej redakcie. Na porovnanie, o potratoch zverejnil Konzervatívny web v júli tri texty, o LGBT päť.

Počet textov však nie je jedinou vecou, ktorá stojí za zmienku. Konzervatívny web veľmi často píše o kriminalite moslimov alebo utečencov – vraždy, znásilnenia, útoky, súdne procesy –, a keď sa nedeje nič zaujímavé, vydajú aspoň chronológiu výbuchov v Afganistane.

Zločiny iných skupín Konzervatívny web prakticky ignoruje. So zveličením by sa dalo povedať, že Konzervatívny web píše o kriminalite iných len vtedy, keď sa pomýli. Minulý týždeň napríklad zverejnili informáciu o tom, že migranti v Ríme zavraždili policajta. Správa patrí medzi najpopulárnejšie príspevky na ich facebookovej stránke. Neskôr sa však ukázalo, že z činu sú podozriví dvaja americkí občania, nie ľudia zo severnej Afriky.

Jeden z mnohých textov o kriminalite moslimov a migrantov. Ukázalo sa však, že vraždu spáchali Američania, a Konzervatívny web musel správu opraviť.

Predsudky? Rasizmus?

Aj keby boli všetky texty z Konzervatívneho webu presné a bez chýb, výber tém môže u čitateľa navodiť dojem, že zločiny páchajú len migranti a moslimovia. Médiá totiž už aj výberom správ a tém ovplyvňujú, o čom sa hovorí a ktoré témy sú vnímané ako dôležité.

Redakcia odmieta, že by zameranie sa na zločiny migrantov a moslimov mohlo súvisieť s predsudkami alebo rasizmom. „Píšeme o kriminalite migrantov, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie