Denník N

tl;dr Koľko detí pritiahol Sagan k športu? Pravdepodobne nula

Foto – TASR/Radovan Stoklasa
Foto – TASR/Radovan Stoklasa

Športy si pri úspechoch kradnú deti navzájom, neoslovujú nové.

Rôznymi spôsobmi by sa dalo vysvetľovať, prečo vlastne štát financuje vrcholový šport. Môže to byť marketing krajiny v zahraničí. Môže to byť financovanie zábavy pre masy. Môže to byť spôsob, ako nechať agresívnych občanov vybúriť sa na tribúnach s nádejou, že potom budú menej biť svoje deti.

No zrejme najčastejšie sa používa najvznešenejší argument: potrebujeme vrcholových športovcov, pretože sú vzormi pre deti a inšpirujú ich, aby športovali tiež. A keď deti športujú, sú zdravšie, čo je dobré pre celú spoločnosť.

Problémom je, že už desiatky vedcov sa snažili nájsť dôkaz, že športové hviezdy naozaj inšpirujú deti k športovaniu, ale nikomu sa takýto vzťah doteraz nepodarilo objaviť.

Naposledy o tejto našej ilúzii „pozitívneho športového vzoru pre deti“ písal v Guardiane športový redaktor Sean Ingle, keď v júli vysvetľoval, prečo nemáme očakávať zvýšenie záujmu o ženský futbal po tom, ako svet obleteli fantastické výkony hráčok na poslednom šampionáte.

Ilúzia pozitívneho vplyvu na deti vzniká preto, že všetci vidíme, že sa zrazu deti chcú bicyklovať ako Sagan. No podľa vedcov tu funguje substitučný efekt: nie sú to deti, ktoré predtým nešportovali, ale sú to tie deti, ktoré predtým plávali alebo hrali futbal. Úspechy vrcholových športovcov spôsobujú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

tl;dr zo zahraničnej tlače

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie