Denník N

Problémový hráč? Jágr ho nesúdi. Réway sa po jeho boku snaží o ďalší reštart kariéry

Martin Réway na MS 2014. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Martin Réway na MS 2014. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Určité problémy s ním boli a myslím si, že to aj zabrzdilo jeho kariéru, hovorí Vladimír Vůjtek.

Bola to ukážka hokejovej geniality.

Martin Réway najskôr vo vlastnom obrannom pásme podržal puk a založil protiútok, aby čoskoro zbadal Mareka Viedenského, ktorý ešte len naskočil zo striedačky a nebolo ho vidieť ani na televíznej kamere.

Réway mu krásne prihral a Viedenský strelou do odkrytej bránky poslal Slovensko do vedenia 2:1 nad Českom. Bolo to na majstrovstvách sveta 2014, kam Réwaya ešte ako juniora vzal bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.

„Mal výnimočný prehľad, nielen na svoj vek, ale aj na svetový hokej,“ spomína Vůjtek pre Denník N.

„Upútal ma svojimi myšlienkami, hravosťou. Vždy vynikal prehľadom, technikou a prihrávkami, najmä bekhendovou. Tú vedel krásne poslať cez dve hokejky priamo ‚na palicu‘, ako sa hovorí na Slovensku,“ hovorí Vůjtek.

Réway vedel aj v súčasnom veľmi rýchlom hokeji hru umne spomaliť a vymyslieť niečo nečakané. Napriek veľkému talentu sa z neho nestala hviezda.

Vymykal sa z kolektívu

Jeho kariéru prerušili vážne zdravotné problémy so srdcom a imunitným systémom, pre ktoré nemohol hrať ani trénovať. Celú sezónu 2016/2017 vynechal, zdravie a slabšia kondícia ho brzdili aj v ďalšej.

Vlani preto začal v treťoligovom Dolnom Kubíne.

Réway si so sebou navyše nesie nálepku problémového hráča, ktorej sa zbavuje ťažko. V médiách sa veľa napísalo o jeho životospráve či svojskej povahe.

„Bol trochu zvláštny, vždy sa vymykal z kolektívu. Mal svoje špecifiká, ktoré nie vždy zapadali do diania v kolektívnom športe. Určité problémy s ním boli a myslím si, že to aj zabrzdilo jeho kariéru,“ hovorí Vladimír Vůjtek.

Spomína si aj na konkrétnu situáciu z majstrovstiev sveta 2014.

„V zápase s Českom hral veľmi dobre. Na druhý deň sme hrali s Kanadou a ráno prišiel, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie