Denník N

7 dobrých správ: V trenčianskej nemocnici pomáhajú opusteným bábätkám špeciálne opatrovateľky

Ilustračné. Foto – tasr
Ilustračné. Foto – tasr

V Etiópii vysadili milióny stromov, v Dubnici postavili náučný chodník a pri Prešove opravili dobrovoľníci schátranú lodenicu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Plastom k novej škole

Mariam Coulibaly je jednou zo žien, ktoré na ulici v Abidjane zbierajú plastový odpad a predávajú ho na recykláciu. Tento plast sa potom využíva na výrobu plastových tehál určených na výstavbu škôl po celom Pobreží Slonoviny, píše New York Times.

Miestne ženy v komunite zvanej Bojujúce ženy spolupracujú s kolumbijskou firmou, ktorá im vďaka zbieraniu plastu pomáha zarobiť si na pomerne slušný život. Zároveň tak čistia životné prostredie a zároveň prispievajú k zlepšeniu vzdelania.

Len za minulý rok sa vďaka kolumbijskej spoločnosti Conceptos Plásticos, ktorá tieto tehly vyrába, podarilo postaviť deväť školských tried. Firma uzavrela zmluvu s organizáciou UNICEF na výstavbu 528 tried pre viac ako 26-tisíc študentov.

„Pre nás to nie je ponižujúca práca,“ povedala pre New York Times o zbieraní plastu Kandia Camara z ministerstva školstva Pobrežia Slonoviny. „Je to práca organizovaná pre nich, ich finančnú samostatnosť, ich dôstojnosť, rodinu, spoločnosť a taktiež je to ich príspevok k rozvoju krajiny.“

2. Tigrom v Indii sa darí

V Indii sa sčítavajú tigre každé štyri roky, keď vedci prechádzajú krajinu, aby našli dôkazy o živote týchto zvierat. Posledné sčítanie prinieslo pozitívnu správu, pretože ukázalo, že populácia tigrov v Indii sa zväčšila. Podľa posledných údajov žije v Indii presne 2967 tigrov, čo je o tretinu viac ako pred štyrmi rokmi.

„Výsledky práve zverejneného sčítania tigrov urobia šťastným každého Inda, každého milovníka prírody,“ napísal na Twitteri indický premiér Narendra Modi. „Pred dlhými deviatimi rokmi sa v Petrohrade stanovil cieľ zdvojnásobiť populáciu tigrov do roku 2022. My sme to v Indii stihli o štyri roky skôr.“

Ako upozorňuje BBC, ide o veľký úspech po tom, čo v krajine v rokoch 1875 až 1925 zabili viac ako 80-tisíc tigrov. Do 60. rokov minulého storočia sa počet týchto zvierat prudko zmenšil. Vláda potom pristúpila na sériu zákazov a zvýšila investície na posilnenie ochrany tigrov, aby ich populáciu zachránila.

3. Etiópčania vysadili milióny stromov

Etiópčania bojujú proti následkom odlesňovania. Za jeden deň vysadili 353 miliónov stromov, čím vytvorili nový svetový rekord.

Akcia, ktorej sa zúčastnili dobrovoľníci z celej krajiny, bola súčasťou ambiciózneho plánu vysadiť v Etiópii za jeden rok štyri miliardy stromov, uvádza Český rozhlas. Ide o projekt s názvom Zelené dedičstvo, ktorý vyhlásil premiér Aby Ahmed.

OSN upozorňuje, že kým na začiatku minulého storočia pokrývali lesy 35 percent plochy Etiópie, v roku 2000 boli zalesnené len štyri percentá krajiny.

4. Starajú sa o opustené deti

Do Fakultnej nemocnice v Trenčíne chodia pravidelne „Dominiky“. Ide o špeciálne opatrovateľky, ktoré sa starajú o opustené bábätká. Pomáhajú im tam zmierniť traumu zo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie