Denník N

A vo Francúzsku bijú žlté vesty

Protest žltých viest 23. marca 2019. Foto – TASR/AP
Protest žltých viest 23. marca 2019. Foto – TASR/AP

Francúzska polícia zasahuje proti demonštrantom brutálne, ale to neospravedlňuje políciu v Moskve.

Je starý vtip, v ktorom sa dvaja ľudia rozprávajú o situácii v Sovietskom zväze. Jeden sa pýta, ako je možné, že v systéme, ktorý sa vyhlasuje za najhumánnejší, môže existovať gulag a iné formy brutálnej represie. Druhý len stroho odpovie: A v Amerike lynčujú černochov.

Sovietsky zväz tu už nie je, ale argumentácia „A čo sa deje inde?“ žije ďalej. Keď v Moskve polícia brutálne zakročila proti demonštrantom, na dezinformačnej scéne sa hneď objavili porovnania s Francúzskom, kde polícia bežne používa obušky, slzotvorný plyn či gumové projektily.

Posledné zásahy boli naozaj drsné. Keď sa po vyše mesiaci našlo v Loire telo jedného z účastníkov koncertu rozohnaného políciou, predseda vlády vyhlásil, že jeho smrť nemá s policajným zásahom nič spoločné, a to ani napriek tomu, že spolu s ním spadlo do rieky ďalších trinásť ľudí. Spomienku na Steva Caniça úrady zakázali, no ľudia sa na jeho pamiatku stretli aj napriek zákazu. Tichá spomienka prerástla do zrážok s políciou, ktorá opäť použila slzotvorný plyn, zranila dvoch a zatkla viac ako 40 demonštrantov.

Amnesty International

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie