Denník N

Úspešný návrat k moci, aký sa podaril Zemanovi, u Mečiara nehrozí

Mečiar a Harabin. Foto N - Peter Kováč
Mečiar a Harabin. Foto N – Peter Kováč

Za Zemana si časť českých voličov nenašla plnohodnotnú náhradu, Mečiara však ľahko nahradila jeho schopnejšia verzia, Fico.

Vladimír Mečiar je notorický klamár, ktorého už väčšina Slovenska právom neberie vážne. Nemožno sa teda čudovať, že rozhovor pre Plusku, v ktorom avizoval svoj návrat do politiky, na Slovensku nevyvolal žiadny veľký ohlas. Nebol by ani dôvod sa ním zaoberať, nebyť dvoch zaujímavých okolností.

Prvou je, že sa už mesiace špekuluje o tom, či nejakú novú stranu založí Štefan Harabin, niekdajší Mečiarov verný poskok/spojenec. Nebude prekvapením, ak sa ukáže, že bývalý vládca Slovenska chcel týmto rozhovorom skôr robiť reklamu pripravovanej (?) Harabinovej strane a zároveň sa chcel svojmu bývalému podriadenému pripomenúť, aby sa na neho pri zakladaní partaje a rozdávaní postov tiež nezabudlo.

Druhou okolnosťou je paradox, že Mečiarov rozhovor vyvolal v českých médiách oveľa väčší záujem ako v tých slovenských. Jedným z vysvetlení tohto javu je, že české médiá dodnes obvykle preceňujú význam tých aktérov slovenskej politiky, ktorých u našich susedov poznajú ešte z obdobia spoločného štátu. Nie je to nič nové, Česko bolo asi jedinou krajinou na svete, kde mohol byť taký Ján Čarnogurský považovaný za vážneho kandidáta prezidentských volieb v roku 2014.

Český záujem o Mečiara však má aj racionálny dôvod. Práve v Česku majú skúsenosť s tým, že je možný úspešný návrat kontroverzného politika aj po politickom páde a rokoch strávených na penzii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie