Denník N

Gašpar sa nehanbí, založil si facebookový účet a útočí na vyšetrovateľa Kuciakovej vraždy

Bývalý policajný prezident je podozrivý, že spolupracoval s mafiou. Nesedí však v kúte, ale ovplyvňuje verejnosť vo svoj prospech a podáva trestné oznámenia na politikov aj vyšetrovateľa.

Ich spojenie fungovalo podľa podozrení polície približne takto: Marian Kočner požiadal Norberta Bödöra o lustrácie konkrétnych novinárov. Bödör napísal svojmu príbuznému, policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, aby to vybavil. Ten to zadal svojmu podriadenému. Gašpar vzápätí poskytol informácie, Bödör ich posunul Kočnerovi a ten napísal Petrovi Tóthovi: „Ján Kuciak, Veľká Mača 556, Galanta.“ Tóth pre Kočnera sledoval novinárov a Kuciaka potom zavraždili.

Je to len jedna konkrétna informácia, pre ktorú zatiaľ Gašpara vyšetrujú, ale podozrení, že ho vlastne riadil Bödör, už teraz existuje viac. Bývalý policajný prezident napriek tomu nesedí ticho doma, nehanbí sa a nepripravuje sa na svoju obhajobu. Založil si facebookový učet, nechal si narásť bradu a verejne osočuje novinárov, politikov, ale aj vyšetrovateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Petra Juhása.

Gašpar podal na Juhása trestné oznámenie, pretože ho podozrieva, že zneužil svoju právomoc tým, že neodmietol právnym zástupcom poškodených Romanovi Kvasnicovi a Danielovi Lipšicovi nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu.

„V tomto konaní dochádza veľmi závažným spôsobom k mareniu priebehu vyšetrovania práve zo strany splnomocnencov poškodených, ktorí verejne deklarovali, že budú informácie zo spisu poskytovať vybraným médiám (Denník N, Aktuality.sk, SME),“ napísal Gašpar na Facebooku. O tom, čo sprístupnia poškodeným, pritom rozhoduje samotný vyšetrovateľ aj po súhlase prokurátora.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Tibor Gašpar

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie