Denník N

Čo ma drogy naučili: Trubanovi sa vypomstilo video o „bad tripe“

Politici z PS/Spolu už vedia, že väzby ich konzultanta Repu budú musieť vysvetľovať. Foto N - Tomáš Benedikovič
Politici z PS/Spolu už vedia, že väzby ich konzultanta Repu budú musieť vysvetľovať. Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychologička Barbora Kuchárová pochybuje o Trubanovom vysvetlení, že pred študentmi pred šiestimi rokmi rozprával len o fajčení marihuany.

Je to zatiaľ najväčší problém, ktorý má Michal Truban od svojho vstupu do politiky. Spojenie s drogami je taká citlivá a taká ľahko zapamätateľná vec, že v očiach časti voličov môže prekryť aj Trubanov podnikateľský príbeh, či program koalície Progresívne Slovensko/Spolu.

Pre politických oponentov bude až do volieb lákavé Trubana nálepkovať ako človeka, ktorý užíval drogy a dokonca ich propagoval pred mladými ľuďmi.

„Médiá sa dnes pokúšajú prekryť škandál lídra Progresívneho Slovenska M. Trubana, ktorý deťom na škole rozprával o svojich drogových excesoch,“ zareagoval expremiér Robert Fico, keď Denník N minulý týždeň zverejnil texty o šifrovanej komunikácii Mariana Kočnera.

Truban je hlavnou postavou krátkeho videa, ktoré sa od piatka minulého týždňa masovo šíri Facebookom. Už počas týždňa predtým sa objavili aj iné obmeny tohto videa. To doteraz najsledovanejšie zverejnila anonymná stránka s názvom „Matovičov cirkus“, ktorá dlhodobo funguje na tom, že sa snaží očierňovať politikov opozície i novinárov, ktorí píšu o korupčných kauzách Smeru.

Vo videu je beseda, ktorú mal Truban v roku 2013 ešte ako šéf firmy Websupport so študentmi na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Trvala viac než hodinu, Truban rozprával o mnohých témach. Administrátor stránky „Matovičov cirkus“ však zverejnil len pasáže, kde Truban spomína drogy.

Vo videu hovorí, ako z jeho pohľadu drogy fungujú, prízvukuje, že má na drogách rád „dopamín efekt“ (príjemné pocity po požití drog), používa slang užívateľov drog, keď povie, že spoznal „bad trip“ (zlé stavy po požití drog).

Jeho monológ je pomerne nesúrodý, poslucháč bez sústredenia ani nepochopí, čo má byť pointa. Uviazne mu však v pamäti spojenie „čo ma drogy naučili“, ktoré Truban dvakrát použije (celý prepis videa uverejňujeme na konci článku).

Čo o Trubanovom videu vieme?

S istotou sa dá povedať, že proti Trubanovi vytiahli toto video s jasným zámerom ho poškodiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Michal Truban

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie