Denník N

Jednou z elíps vošiel do tej krajiny vnútra

Marián Mudroch. Foto - Peter Stanley Procházka
Marián Mudroch. Foto – Peter Stanley Procházka

Posledná rozlúčka s Mariánom Mudrochom bude v stredu 7. augusta o 14. hodine v bratislavskom krematóriu.

Muselo to byť niekedy po roku 2003, keď mi Marián Mudroch ukázal knihu Johannesa Ittena Umenie farby. Hovoril, že ich všetkých na ňu upozornil Rudof Fila a že si ju musím bezpodmienečne zohnať. Oni všetci boli Skupina A – R, po Galandovcoch a Konfrontáciách tretie veľké zoskupenie slovenského výtvarného umenia po roku 1945. Knihu som zohnal. Bola pre mňa zjavením, osvietením, satori, zážehom či elipsou, ako by povedal Marián Mudroch.

Mal som však vtedy ešte jeden zážitok. Marián sa pristavil pri svojom obraze Konvergencie, zavesenom uňho doma na stene. S Rembrandtom tu konvergoval Ján Mudroch. Marián sa zamyslel a povedal: Nikdy by som si nepomyslel, že budem žiť dlhšie ako môj otec. Otec sa dožil päťdesiatich deviatich rokov a bol Mariánovou traumou. Pokúsil sa ju – ale zrejme to nebola ani preňho celkom uspokojivá výprava – vnútorne spracovať roku 2009 v SNG výstavou Mudroch&Mudroch, ktorú kurátoroval spolu s Katarínou Bajcurovou. O Jánovi Mudrochovi sa hovorilo, že bol majster imaginárneho vnútorného svetla, a možno práve to vnútorné svetlo Marián tak nástojčivo hľadal, keď na PF 2018 priateľom zvestoval svoj nový program: Stretol som tmu, hľadala svetlo. To svetlo hľadal ešte rok a pol, a možno ho našiel na ceste do „tej krajiny“.

Červený a modrý dym

Marián Mudroch v rozhovore Koncepty pravdepodobnosti z decembra 2017 rozpráva príbeh troch japonských maliarov, ktorí kdesi na vidieku maľovali v domčeku, každý v jednej miestnosti. Večer sa potom zišli a šli spolu na večeru. Ale v jeden večer jeden z nich neprišiel. Jeden z tých dvoch, čo ho čakali, šiel dnu, ale maliar tam nebol. Tak ho hľadali, ale potom jeden z nich povedal: On už vošiel do tej krajiny. Takto vošiel, potichu smerom dovnútra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie