Denník N

Plávanie je zdravé? Ide o mýtus. Je to neprirodzený pohyb, plavci kráčajú ako žaby, hovorí odborník

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Jeho metódu využívajú tisíce ľudí po celom svete. SM systémom sa cvičí po celej Európe či v Južnej Kórei a Číne. V Nemecku ju dokonca uhrádzajú zdravotné poisťovne.

Richard Smíšek, špecialista na svaly a chrbticu, vysvetľuje, čo sa stane s chrbticou dieťaťa, keď príde do školy a začne sedieť a používať pero. Tvrdí aj to, že zle vykonaný pohyb v rámci športu je pre telo horší ako sedenie.

Rozprávali sme sa s ním na III. medzinárodnom kongrese športovej medicíny v Senci.

V rozhovore sa dozviete aj to,

  • že ak máte problémy so zápästím, bude vás bolieť aj krčná chrbtica;
  • ako vznikajú problémy s platničkami;
  • že sedy-ľahy vám vytvárajú six-pack, s ktorým však telo stratí os.

Ešte predtým, ako som zapol diktafón, ste mi ukázali video, ako cvičíte s futbalistami. Povedali ste, že do lopty kopeme bruchom. Ako to?

Keď správne natrénujeme pohyb paže dozadu a dole, zapojí sa nám trapézový sval a nadviaže na činnosť šikmých brušných svalov. Tie nám centrálne spevnia telo a noha, ktorá kope, kope váhou celého tela a sila kopu je väčšia.

Keby sme kopali iba nohou a nemali zapnuté brucho, nebol by to príliš silný kop a na druhej strane, chrbtica by dostala zakaždým ranu a bola by preťažovaná. Mohlo by sa to skončiť posunutou platničkou.

Vy ste to trénovali s futbalovým brankárom. Po tréningu šikmých svalov dokázal loptu vykopnúť ďalej ako predtým.

Celý rok trénoval, aby sa svaly automaticky vďaka mozgu zapájali. Musí sa natrénovať centrálny vzorec riadenia mozgom. Pohyb je pri tréningu v telocvični pomalý, pri samotnom športe už rýchly. Pred cvičením dokopol loptu krátko za stredovú čiaru, po roku tréningu kopal o desať metrov ďalej.

Je to asi taký rozdiel, ako keby som kopal do lopty zo sedu a nezapájal stred tela a potom to skúsil postojačky so svalmi celého tela?

Povedali ste to úplne správne. Keď sedíme, brušné svaly vypájame, keď sa postavíme, automaticky ich zapájame.

Predpokladám, že s tým brankárom ste necvičili sedy-ľahy, ale SM-systém, ktorý ste vytvorili. Môžete ho predstaviť?

Je to ťah hornou končatinou za elastické lano. Zapájame medzilopatkové svaly a šikmé brušné svaly. Pridávame veľký sedací sval, čím vznikne vzostupná špirála, preto tomu hovoríme špirálna stabilizácia. To všetko funguje len v stoji. V sede si hovieme, uvoľňujeme brucho. Keď sa však pozriete na fitnes centrum, tam ľudia sedia. Nie je tam dobré zapojenie brušných svalov.

Existuje stroj na sedy-ľahy, na ktorom sedíte a sklápate sa. Čo sa pri tom cvičení deje?

Hrudník si priťahujete k panve, a to priamymi svalmi. To sú tie, ktoré robia na bruchu six-pack. Ale keď sa pozriete napríklad na futbalistu Cristiana Ronalda, tak on nemá six-pack, na boku má krásne vyvinuté šikmé brušné svaly, aby mohol dobre behať a kopať do lopty. Six-pack je ozdoba kulturistov. Ich veľká sila je skôr chybou. Telo sa stiahne k sebe a dobre nefunguje, stratí os.

Čo je os?

Že keď sa postavíte k stene, môžete sa jej celý dotknúť a hlavu nemáte predsunutú o desať centimetrov, lopatky odtiahnuté, čiže ste v osi tela.

Potom potrebujete mať svalovú rovnováhu – svaly medzi lopatkami a na prsiach musia mať rovnakú hmotu. Prsné svaly musíte dostatočne povoliť, aby rozsah pohybu dozadu bol veľký. Keď sa pozriete, ako šprintuje Usain Bolt, tak on rukou pohybuje dopredu 30 cm, dozadu však 60 cm. Ale keď máme skrátené prsné svaly zo strojov a rôznych kľukov, rozsah sa zníži a pohyb dozadu nebude vytvárať stabilitu brucha.

Je nejaký šport, ktorý by v zdravom pohybe pomohol? Napríklad sa to hovorí o plávaní, no vy s tým nesúhlasíte.

Presne tak. Plávanie nie je normálny pohyb človeka. Dvojročné dieťa chodí, lebo to má zakódované v mozgu. Keď ho hodíte do vody, nebude plávať. Učíme sa to umelo. Pri plávaní ľudia väčšinou majú zaklonenú hlavu a plávajú prsia. Tým však posilňujete prsia, nie svaly medzi lopatkami. Aj pri kraule ide o prsné svaly.

Je lepšie teda plávať s ponáraním hlavy?

To určite, ale stále to nie je nič moc. Posilňujete vpredu, ale nie vzadu, vytvárate svalovú disharmóniu, preťaženie prsných svalov a nedostatok pohybu vzadu. Znak ťažko budete plávať v bazéne, kde je viac ľudí, ale je to lepší pohyb.

Vo vode sme horizontálne a keď hýbeme nohami, prepájame ich na chrbte s chrbtovými svalmi a vpredu so svalom od nohy k chrbtici. Chrbtica je však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plávanie a otužovanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie