Denník N

Progresívci chcú dopriať vyhoreným sabatikal. Nikto im nerozumie

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Progresívne Slovensko chce sformalizovať inštitút sabatikalu, ohlas na tento návrh je však rozpačitý. Rezort práce tento „čistý benefit“ pre zamestnancov nechápe a zamestnanci si voľno proti vyhoreniu vedia vyriešiť po svojom.

Predchádzať vyhoreniu by sa mohlo dať v budúcnosti sabatikalom. Od každodenného niekoľkoročného pracovného stereotypu zamestnanca by vás mohla oslobodiť niekoľkomesačná pracovná pauza. Musel by s ňou však súhlasiť váš zamestnávateľ.

S takýmto návrhom prišla strana Progresívne Slovensko (PS). Navrhuje zakotviť sabatikal do legislatívy tak, aby si človek, čo desaťročie nepretržite pracoval, mohol vybrať časť dôchodku už v ekonomicky aktívnom veku. Ak bol posledných desať rokov poistený v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni, mohol by sa dohodnúť so zamestnávateľom na sabatikale v dĺžke 6 – 12 mesiacov. Počas tohto obdobia by dostával zo Sociálnej poisťovne 70 % čistej mzdy.

Z pohľadu zákona by bol takýto zamestnanec „niečo medzi evidovaným uchádzačom o zamestnanie a osobou na materskej“. Do dôchodku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Progresívne Slovensko

Ekonomika

Teraz najčítanejšie