Denník N

Rusko nakrúca vlastný seriál Černobyľ, ale nechce prezradiť nič o nehode spred dvoch rokov na Urale

Foto - NTV
Foto – NTV

Televízny Černobyľ je fenomén. Seriál stanice HBO podporil turizmus do zakázanej zóny pri odstavenom reaktore, vychoval množstvo pivných odborníkov na problémy sovietskeho jadrového priemyslu – a najnovšie je predmetom informačnej vojny.

Prvé správy o tom, že ruský kanál NTV chystá vlastný seriál Černobyľ, prichádzali na začiatku júna. Zatiaľ čo rovnomenná americká miniséria práve vtedy vrcholila ako veľký hit, o ruskej konkurencii sa toho vedelo len málo – že seriál produkuje televízia vlastnená štátnym naftovým podnikom Gazprom, že sa nakrúcal minulý rok v Bielorusku, že príde na obrazovky ešte v tomto roku a že mu ruské ministerstvo kultúry prikleplo 30 miliónov rubľov (414-tisíc eur), pričom celá výška rozpočtu je neznáma.

Veselosť na internete vyvolala správa, že hlavným hrdinom bude člen KGB na stope amerických diverzantov, ktorých do elektrárne nasadila CIA.

Prvý trailer z minulého týždňa nazbieral na internete zopár stoviek lajkov a štrnásťtisíc palcov dolu, načo ho veľmi rýchlo producenti zmazali.

Podľa ruskej stanice video uniknúť nemalo a za jeho šírenie hrozí obvinením z porušenia autorských práv.

Pre tých, čo to nestihli: trailer otvárala scéna opekačky na dači. Otec rodiny sa práve snaží pripraviť pahrebu, keď prichádza žena, že sa niečo stalo. Z lesa k nim pribieha vyplašená dcérka, nasleduje záber na kolónu autobusov: začala sa evakuácia mestečka Pripjať…

Čisto z obsahového hľadiska sa výjavy z ukážky zásadne nelíšia od toho, čo sme videli v americkom seriáli. Aj v ruskom Černobyli sa dramaticky vyskakuje z vrtuľníka a umiera v nemocnici, odvážne sa hasia a likvidujú rádioaktívne trosky a fľakatý Gorbačov zalamuje rukami. Len je všetko viditeľne lacnejšie, gýčové a patetické. Quality TV ťažko, skôr soap opera.

Vrcholom je akčná scéna, v ktorej ruský James Bond naháňa amerických agentov vo vybuchujúcom vlaku.

Vysmiať ruský Černobyľ, čo celý svet, samozrejme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Černobyľ

Kultúra

Teraz najčítanejšie